Na pragu poletja nas na vrtovih čaka vrsta pomembnih opravkov, ključnih za dobro letino. Med drugimi je to tudi zagotavljanje podpornega okolja za paradižnike in paprike, pa seveda fižol in grah. Pri tem naj imajo v naravi in vrtičku, prijaznem do ljudi, prednost opore iz lesa – prekle, količki, šibje in veje. Konec sezone jih namreč v nasprotju s plastičnimi in železnimi palicami lahko razrežemo in vržemo v kompostnik. Na vprašanje, kaj vanj sodi in kaj ne ter kako se prav lotiti kompostiranja, pa bomo prav tako odgovorili v tokratni oddaji Mimo grede.

Kompostiranje je posnemanje narave. Postopek pri katerem narava organske snovi spremeni v gnojilo

Na pragu poletja nas na vrtovih čaka vrsta pomembnih opravkov, ključnih za dobro letino. Med drugimi je to tudi zagotavljanje podpornega okolja za paradižnike in paprike, pa seveda fižol in grah. Pri tem naj imajo v naravi in vrtičku, prijaznem do ljudi, prednost opore iz lesa – prekle, količki, šibje in veje. Konec sezone jih namreč v nasprotju s plastičnimi in železnimi palicami lahko razrežemo in  vržemo v kompostnik. Kaj sodi vanj in kako se prav lotiti kompostiranja??

Kompost ni smetišče! V kompostnik ne sodijo plastika, steklo, keramika ... Lahko pa odlagamo pokošeno travo, ostanke z vrta in kuhinjske odpadke (razen olupkov južnega sadja (olupki pomaranč imajo veliko pesticidov))

Miha Švalj, Veronika Gnezda