Dr. Renata Salecl ob izidu nove knjige Tek na mestu boju proti populizmu in o tem, zakaj je povezovanje mobilnih aplikacij lahko potencialno nevarno. “Aplikacija za preverjanje lastne kreditne sposobnosti se je povezala z eno izmed aplikacij za zmenkarije. To je sprožilo grozljivo spremembo v odnosu, saj posameznika gledaš izključno skozi oči njegovih financ.”

Dr. Renata Salecl o boju proti populizmu in o tem, zakaj je povezovanje mobilnih aplikacij lahko potencialno nevarno

V sodobnem svetu, kjer smo do grla zakopani v digitalno, se nam zdi, da tako v zasebnem kot poslovnem življenju ves čas tečemo, hitimo in tekmujemo med seboj. Dr. Renata Salecl, filozofinja, sociologinja, hkrati pa kritičarka sodobnega neoliberalizma, je na drugi strani prepričana, da kot družba v resnici tečemo na mestu.  Tek na mestu je tudi naslov njene nove knjige, ki je izšla pri Mladinski knjigi. Renata Salecl je zbrala svoje predelane kolumne iz desetletja objavljanja v Sobotni prilogi Dela. 

Redna profesorica in znanstvena svetnica, zaposlena na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, je kot gostujoča profesorica gostovala na velikih evropskih univerzah in v ZDA. Kako porast populizma v svetu vpliva na situacijo v Sloveniji in pa predvsem kaj lahko storimo, da njegovo širitev preprečimo?

“Po zmagi Trumpa v ZDA je režiser Michael Moore pozval ljudi, da naj kandirajo na katerokoli pozicijo: od šolskega sveta do lokalne skupnosti, če želijo nasprotovati Trumpovi politiki. Morda je to bolj dolgoročen načrt, ampak ključno je, da ljudje ne prepustijo pozicije odločanja le tistim, ki propagirajo populizem. To je lahko že majhen korak naprej.”

Mobilne aplikacije nam na prvi pogled izboljšujejo življenje, pri nekaterih pa moramo biti tudi previdni. Zakaj so aplikacije in predvsem njihovo povezovanje potencialno nevarne?

“Aplikacija za preverjanje lastne kreditne sposobnosti se je povezala z eno izmed aplikacij za zmenkarije. To je sprožilo grozljivo spremembo v odnosu, saj posameznika gledaš izključno skozi oči njegovih financ.”

Čeprav je avtorica Teka na mestu na koncu morda pesimistka, vam bodo njene zgodbe iz vsakdanjega življenja ponazorile kaj lahko spremenimo, da bomo tako sami kot družba v celoti stopili korak proti lepši prihodnosti.

Matevž Polajnar