Transparentna komunikacija, spoštljiv odnos do zaposlenih, nagrajevanje inovativnosti – vse to v vodenje vključuje Andrej Božič, generalni direktor Steklarne Hrastnik, letošnji nagrajenec Gospodarske zbornice.

"Jaz izhajam iz tega, da je potrebno najprej osnovno spoštovanje čisto vsakega, to pomeni, da spoštuješ tisto, kar on počne, potem lahko zgradiš boljši odnos, zaupanje in šele takšni odnosi omogočajo spremembe."

Transparentna komunikacija, spoštljiv odnos do zaposlenih, nagrajevanje inovativnosti – vse to v vodenje vključuje Andrej Božič, generalni direktor Steklarne Hrastnik, letošnji nagrajenec Gospodarske zbornice. Pogosto govori drugačen jezik kot večina menedžerjev in misli, da za prestrukturiranje podjetja ni vedno nujno odpuščanje. Pravi, da je Steklarna Hrastnik obstala tudi zato, ker so bili ljudje tam pripadni, ker je šlo za podjetje s 150 letno tradicijo. "Če bi bila steklarna v Ljubljani, bi ti ljudje že zdavnaj odšli."

Gospodarstveniki potrebujemo javno upravo

"Mi kot državljani ne smemo reči, da nas polititka ne zanima, zame je politika plemenit poklic, politik je dolžan ugotoviti, kaj je javni interes in s kakšnim načinom bo ta interes izpolnjeval. Poklic politika smo pri nas popolnoma razvrednotili in medijsko popljuvali, zaradi napake, ki jo je kdo naredil, smo ga raztrgali in pozabil, da je to stroka, da je to upravljanje z državo in to ni hec.« Dodaja, da se premalo mladih vključuje v politiko, in da si tisti, ki se, zaslužijo našo podporo. Predvsem pa "gospodarstveniki potrebujemo javno upravo. Potrebujemo dobre pogajalce z EU." Prav tako pravi, da bi morala politika iskati konsenz. Po izkušnjah v državnih in paradržavnih podjetjih se zdaj bolj vidi v podjetjih z zasebnim lastništvom. "Direktorji v državnih ali paradržavnih podjetjih so dolžni svojim botrom."

Minimalna plača

"Slovenija je nišna lokacija. To pomeni, da nismo več poceni in delamo proizvode, ki so bolj specifični, dražji in nahajamo se sredi Evrope, ki ima določeno kvaliteto življenja." Dodaja, da moramo biti previdni "da ne uničimo tistih delavno intenzivnih panog, ki so zelo odvisne od te minimalne plače. Kje bomo potem zaposlili tiste, ki so relativno nekvalificirani in težje zaposljivi?" Opozarja še na visoke davke, saj "nam bodo pobegnili talenti, ker se pri 300 evrih plačuje maksimalne davke."

Šolski sistem ne proizvaja pravih kadrov

"Pri nas smo zmotno mislili, da je najboljši tisti, ki bo končal fakulteto in potem sedel v pisarni. Zdaj vemo, da je inteligenc več. Tisti, ki delajo z rokami, niso neumni in šolski sistem teh kadrov ne proizvaja." Zato je nekaj narobe, če ima vsako resno podjetje svojo interno akademijo, ker iz šolskega sistema ne dobijo dobrih kadrov.

"Nekdo, ki dela z rokami ni neumen. Šolski sistem je nehal proizvajati takšne kadre."

 

 

Nataša Zanuttini