Kon Victor Dimo: aktivist in humanitarec ter nekdanji finančni minister ene od zveznih držav, Republike Južni Sudan

Nedeljski gost prihaja iz najmlajše države na svetu, dobrih pet let stare Republike Južni Sudan, ki se je že takoj po rojstvu iz ene državljanske vojne vrgla v drugo. Kon Victor Dimo je 40-letnik, zagrizen demokrat, politični aktivist in humanitarni delavec, ki je pred dnevi obiskal slovenski in evropski parlament. "Zgodovinske izkušnje bi lahko v Južnem Sudanu obrnili sebi v prid, pa jih nismo. Pravice ni, okrnjene so osnovne človekove pravice - svoboda govora in združevanja, medijska svoboda. Nič se ni spremenilo."

"Evropa naj se ne ustavi samo pri pomoči stradajočim, temveč naj za dobro ljudstva neha podpirati slabe voditelje."

Politikom je poročal o nevzdržnih razmerah na njegovem koncu Južnega Sudana, o genocidu, ki ga izvaja njihova lastna vlada - in seveda tudi o katastrofalni lakoti, ki milijonom grozi s smrtjo. "Za lakoto pri nas ni krivo vreme, to je le pravljica. Ljudje so po begunskih taboriščih, tako se ne da kmetovati."

"Mir je zelo pomemben za hitrejši razvoj območja, spodbudil bi tuje vlagatelje, vključno s podjetniki iz Sudana."

Pa bi lahko bilo vse drugače, saj ima v nasprotju s splošnim mnenjem Južni Sudan vse možnosti za hiter razvoj in uspešno samopreskrbo. "V Južnem Sudanu imamo dovolj plodne zemlje za proizvodnjo presežkov hrane. Lahko bi bili samooskrbni."

"Ne morem molčati, ker hočem uresničiti svoje sanje o miru, boljši vladi, ki ne ubija, ampak hodi z ljudmi z roko v roki."

V Južnem Sudanu je sicer velika večina, skoraj 80 odstotkov prebivalcev, kristjanov, ki pa vzporedno verujejo tudi v tradicionalna afriška verstva. "Večina Južnih Sudancev je pravzaprav katolikov, vendar številni ne prakticiramo vseh katoliških običajev, takšen sem tudi sam. Včasih grem ob nedeljah k maši, včasih ne."

"Moje otroštvo je bilo zelo lepo, vedno se ga spominjam z nostalgijo, velikokrat se mi sanja o njem, podoživljam ga med razmišljanjem. V otroštvu nisem trpel prav nič, v primerjavi z zdajšnjim obdobjem odraslosti …"

Damjan Zorc