Nikolaj Ernest Padevski živi na Norveškem. Dela v Pekarni v Oslu in pravi, da vsako noč preloži približno dve toni testa.

"Norvežani so veliko bolj zadržani. Nihče ne reče dober tek ali na zdravje."

Nikolaj Ernest Padevski je Novo mesto nenačrtovano zamenjal za Oslo. Ponoči dela v butični pekarni Handwerk, spi dopoldne: “Ob desetih zvečer, ko začnemo, je še vedno dan. Ob štirih zjutraj, ko končamo, se dan zopet naredi.”

Pekarna je nekaj posebnega, ker je pekarna s kislim kruhom: “Pravzaprav ni kisel. Gre za kruh brez kvasa, narejen po metodah naših prababic.” Norveška in Slovenija sta si podobni po kruhu: “Ena štruca kruha stane okrog šest evrov in pol. Cena kruha je v primerjavi s Slovenijo dvakratna. So pa plače trikratne.”

“Delam pretežno z rokami, ponoči (v osmih urah) prestavim dve toni testa.”

Anja Hlača Ferjančič