Ko smo minuli teden s 5. večjo dražbo zaokrožili tudi 5. obletnico naše podpore projektu Botrstvo in v zaključni ponedeljkovi oddaji pred mikrofon le privabili tudi nadvse skrivnostnega anonimnega kupca, se je zdelo, da je za nami zaključena zgodba. A je dobro uro po oddaji, na praznični ponedeljek, zazvonil telefon…in prinesel še dodaten razlog za prazničen danJ A najprej se vrnimo k samem poteku dražbe: Jana Vidic

Dražiteljica Taprva je nekaj dni po dražbi v sklad za razvoj glasbenega znanja donirala 5000 evrov, rokavico je zdaj vrgla tudi drugim

Čudovit epilog dražbe lokov dueta 2Cellos

“Strašansko sem bila žalostna. Res zelo. A sem bila kar vdana v usodo, češ, se je dražba pač že morala tako razplesti … A mi ni dalo miru, ne prvi, ne drugi, ne tretji dan … Razmišljala sem, da smo bili vsi skupaj v bistvu pripravljeni dati kakih 30.000 evrov, zakaj bi torej ta akcija ostala pri “le” dvanajstih tisočakih, to je ja premalo za te otroke, zaslužijo si več! Tako sem razmišljala in se odločila, da čelo gor ali dol, to ne more biti konec akcije, najpomembnejši so vendar otroci,” je svojo odločitev o donaciji nekaj dni po koncu dražbe argumentirala ena od dražiteljic lokov dueta 2Cellos, ki je odstopila, ko je cena presegla deset tisočakov.

Donacija javna, da z njo spodbudi še kakšnega posnemovalca

“Odločala sem se med dvema možnostma: vsoto, ki sem se jo namenila darovati, lahko darujem “po tiho” ali pa s to svojo odločitvijo na bolj javen način mogoče dam idejo še komu, da bi ravnal enako in dal tem otrokom priložnost, ki bi jo tako ali tako morali imeti! Sramotno je, da je nimajo, in nedopustno je, da živijo tako, kot živijo, z vsemi svojimi stiskami in stiskami svojih staršev,” pravi sogovornica, ki se med dražbo zaradi želje po anonimnosti v etru Vala 202 sploh ni oglasila, zdaj pa pravi, da bo z nastopom tvegala prav zato, ker si želi, da bi dobila posnemovalce.

Botrstvo, naš ponos, a v resnici sramota za državo!

Nad tem, kako smo kot družba brezbrižni do stisk otrok, je zgrožena in zato, čeprav s spoštovanjem in zaupanjem do projekta Botrstvo, meni:

“Botrstvo je res naš ponos, a je hkrati tudi naša največja žalost: nekoč smo namreč zbirali denar za to, da so otroci lahko šli smučat, danes pa z Botrstvom skrbimo za to, da otroci niso lačni! In to otroci staršev, ki delajo, pa ne zaslužijo dovolj za preživetje! To je sramota za državo! Botrstvo je naša največja sramota, mi pa smo nanj ponosni. Kakšen absurd, kajne?”

Glasba kot priložnost za odmik od vsega hudega

In če že morajo humanitarne organizacije in donatorji vseh vrst v tako pomembnem deležu otrokom zagotavljati sredstva za zdrav razvoj, je bil naši sogovornici zelo pomemben motiv za sodelovanje na dražbi prav dejstvo, da bo denar v celoti namenjen glasbenemu razvoju otrok: “Ti otroci res morajo dobiti priložnost, da se lahko ukvarjajo s stvarmi, ki jih zanimajo, ki si jih želijo, da se tako umaknejo od vseh travm, pomanjkanja in stiske, v katerih živijo. Nujno je, da jim damo to priložnost! Če je to glasba – toliko bolje! Pomembno je, da jih potegnemo z ulice, da jim dajo možnost stopiti v drug svet, v katerih si njihova mala duša lahko spočije, se odmakne od vsega, za kar ti otroci absolutno niso nič krivi!”

Ne le dokazani talenti, vsi bi morali imeti možnost za glasbeno izobrazbo

In sogovornica se strinja z donatorjem Luko Šulićem iz dueta 2Cellos, ki je ob predaji lokov Botrstvu jasno povedal, da bi prav vsi otroci, ne glede na socialni status družine, morali imeti dostop tudi do glasbene izobrazbe: “To ne bi smelo biti plačljivo! Iz svojega otroštva se spomnim, da je šlo res za drobiž in v glasbeno šolo so lahko šli vsi! Tudi tisti, ki imajo “samo” veselje. Res si želim, da bi bila ta sredstva namenjena tudi tistim, ki imajo le veselje in si le želijo peti ali igrati na instrument, ne pa nujno že izkazanim in potrjenim talentom.”

Brez glasbe bi bil svet še večja napaka, kot je

In seveda so poleg otrok na seznamu, ki bodo s sredstvi zmagovalca dražbe, zdaj pa tudi z dodatnimi sredstvi naše sogovornice, dobili možnost glasbenega izobraževanja tudi otroci, ki bodo prav zaradi teh donacij sploh prvič lahko vstopili v glasbeno šolo. In sogovornica upa, da jim bo svet glasbe odprl nove razsežnosti v življenju:

“Težko je o glasbi povedati kaj takega, česar pametni ljudje že doslej niso: glasba je zdravilo, je umik, je pobeg, je veselje, je pomoč pri doživljanju žalosti, glasba je čudežna zadeva in brez nje bi bil svet res velika napaka, še večja, kot je zdaj!”

Po zaslugi naše sogovornice bo še nekaj dodatnih otrok dobilo svojo priložnost za vstop v glasbeni svet: gospa bo namreč že plačanim 12.000 evrom v isti sklad nakazala še 5000 evrov.

Zanimivo je, da je podobna odločitev za isti znesek – 5000 evrov – močno oplemenitila že dražbo rumene majice zmagovalca kolesarske dirke po Franciji: zanjo so se septembra 2015 v javni dražbi, ki jo je v programu Vala 202 vodil Nejc Jemec, potegovala tri podjetja: predstavnika Pocinkovalnice Celje in Bauhausa sta namreč v trenutku, ko sta odstopila od dražbe, v sklad za mlade športne talente dodala po pet tisočakov.

Skupaj z zmagovalcem dražbe>>

Ki je v zameno za rumeno majico daroval 13.500 evrov, je tako sklad prejel 23.500 evrov pomoči!

Še vedno ste lahko del pomoči pri zagotavljanju glasbene izobrazbe

Tudi zato verjamemo, da naša akcija dajanja priložnosti otrokom, ki v glasbeno šolo sicer nikoli ne bi sploh vstopili, omogočanja nabiranja glasbenega znanja tistim, ki jim je učenje igranja na instrument ali petja že zdaj pomeni pomemben odmik od tegob vsakdana, še ni končana: kljub vsemu denarju (17.000 evrov), ki smo ga zbrali z dražbo, in še dodatnemu tisočaku, doniranemu s poslanimi SMS-sporočili ter z manjšimi donacijami, se do konca meseca lahko pridruži še kdo …

Vsako poslano SMS-sporočilo z geslom BOTER5 (brez presledka!), poslano na številko 1919 do konca meseca pomeni dodatnih 5 evrov, ki bodo skupaj z izkupičkom dražbe v celoti in brez odbitkov porabljen za razvoj mladih glasbenih talentov. Prispevati pa je mogoče tudi poljubne zneske na poseben sklic, ki ga najdete na naši spletni strani. Moda pa pobuda dražiteljice s psevdonimom Taprva dočaka še kakšnega posnemovalca?

Podatki za UPN

Kako lahko darujem?

 

Jana Vidic