Poklicali smo v Moskvo, kjer se je oglasila Vlasta Jeseničnik: “Odnosi med ZDA in Rusijo so zaostreni, čeprav je ob izvolitvi Trumpa kazalo, da se bodo otoplili, izboljšanja v kratkem ni pričakovati. Kamnov spotike je veliko, največji pa je nesporno Sirija.”

“Putin je na današnji tiskovni konferenci z italijanskim predsednikom Mattarello dejal, da ima Rusija informacije, da naj bi v Siriji pripravljali nov napad in da bodo zanj znova obtožili Asada.”

Za Putina zamenjava Asada ni sprejemljiva. Rusija ima v Siriji vojaške, politične in gospodarske interese: “Igralcev v krvavi sirski vojni je res veliko, kako se bo končala, pa je odvisno predvsem od Moskve in Washingtona.”

Putin vnovične kandidature uradno še ni razglasil, a o tem ne dvomi skoraj nihče: “Mladi, liberalni, izobraženi in premožnejši srednji razred si po 18 letih Putinovega vodenja sicer želi novega voditelja v Kremlju, kar je presenetljivo, saj drugega predsednika, kot je Putin, sploh ne poznajo. Če se bo še enkrat odločil za kandidaturo, ga ne more ogroziti nihče.”

V Čečeniji so ruski neodvisni mediji serijsko poročali o tamkajšnjem zatiranju gejev: “O kršenju pravic spolnih manjšin se v Rusiji ne govori oziroma ne poroča pogosto. Rusija velja za eno od najbolj homofobnih držav na svetu, o mučenju, ugrabljanju in celo ubijanju homoseksualnih moških v Čečeniji so poročali nekateri neodvisni mediji. Zapisali so, da so državni organi v zadnjih tednih priprli več kot sto homoseksualcev, najmanj tri pa naj bi celo ubili.”

Damjan Zorc