Novosti iz sveta tuje glasbe.

Nove številke raziskovalnega inštituta Nielsen Music kažejo, da je za zdaj najbolj prodajana vinilna plošča letošnjega leta v Združenih državah tista z glasbo iz filma Dežela La La. Za priznani muzikal, ki je bil vpleten v veliko zmoto na Oskarjih februarja letos, je glasbo spisal skladatelj Justin Hurwitz, na eni od pesmi lahko slišimo tudi Johna Legenda, medtem ko sta glavna igralca Emma Stone in Ryan Gosling v filmu odpela kar 15 pesmi.

Muzikalu na lestvici sledijo Bob Marley and The Wailers z albumom Legend, Amy Winehouse z Back to black, na četrtem mestu je Ed Sheeran z najnovejšim albumom Divided. Rap duo Run the Jewels z albumom Run the Jewels 3, The Killers s Hot Fuss, na sedmem mestu so The Beatles in njihova Abbey Road, za njimi pa še Ryan Adamas Prisoner, Twenty One Pilots in album Blurryface, na desetem pa The XX z albumom I see you.

Brooklynski raper Jay Z, tudi solastnik spletne platforme za predvajanje glasbe Tidal, je umaknil iz rivalske platforme Spotify večino svojih najbolje prodajanih albumov in singlov.

Ostali so le tisti, ustvarjeni v sodelovanju z R. Kellyjem. Ta poteza naj bi bila posledica Jay Zjevih dolgoletnih očitkov platformi Spotify, da ustvarjalci glasbe ne dobijo dovoljšnega deleža od prodaje in so premalo cenjeni. Prav to je bilo eno od njegovih glavnih vodil pri zagonu Tidal.

Končno pa je svoj novi singel Sign of the times izdal nekdanji član zasedbe One direction Harry Styles. Pevec, ki je bil v zadnjem obdobju polno zaseden tudi s snemanjem filma Dunkirk, je z omenjenim singlom na Youtubu v dveh dneh dosegel več kot enajst milijonov ogledov.

Neja Jerant