Poraba javnega denarja bi bila lahko bolj premišljena. Javnemu mnenju o preplačanih storitvah, previsokih zaslužkih javnih uslužbencev, nesmotrni porabi v občinah in težavah pri črpanju evropskih sredstev pritrjujejo tudi revizije računskega sodišča. Ali porabniki javnega denarja nimajo dovolj znanja, so predpisi preveč zapleteni, vodi nekatere pohlep ali polnjenje žepov političnih prijateljev? Na vprašanja je v Vročem mikrofonu odgovarjal Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča.

Je javni denar v rokah tistih, ki ne znajo, ali tistih, ki svoje položaje zlorabljajo?

“Ko bi moralo nekaj zaskrbeti politiko, bi morali pričakovati reakcijo. Reakcije pa ni, ker preprosto ni interesa.”

Poraba javnega denarja bi bila lahko bolj premišljena. Javnemu mnenju o preplačanih storitvah, previsokih zaslužkih javnih uslužbencev, nesmotrni porabi v občinah in težavah pri črpanju evropskih sredstev pritrjujejo tudi revizije računskega sodišča. Ta revizije izvaja tudi v zdravstvu.

“Določeno zdravniške stroke pravzaprav monopolizirale svoj položaj do te mere, da praktično niso prepustile mladih specialistov, da bi sodelovali na tem trgu.”

Ali porabniki javnega denarja nimajo dovolj znanja, so predpisi preveč zapleteni, vodi nekatere pohlep ali polnjenje žepov političnih prijateljev?

“Večina bolnišnic je v krepkih težavah. Imamo kartelno razdeljen trg nabave zdravil. Da, imamo velik problem konkurence na trgu in to je posledica majhnosti slovenskega trga.”

Na vprašanja je v Vročem mikrofonu odgovarjal Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča. “Če tuji proizvajalci zdravil in opreme naš trg obravnavajo drugače, kot obravnavajo druge trge, je potrebno ukrepati na ravni Evropske unije.”

“Reakcija Policije, ki je za postavitev tehničnih ovir izdala naročilnice brez javnega razpisa, je bila po našem mnenju krepko v nasprotju z zakonom. Ugotovili smo, da je Policija postavila 1,5 kilometra več ograje, kot izhaja iz ponudbe in naročilnice. Take prakse ne moremo podpirati.”

Nataša Zanuttini