Marija Skočir, vodja galerije Jakopič in kustosinja razstave Damjan Gale, arhitekt svetlobe.

Marija Skočir je vodja galerije Jakopič in kustosinja razstave Damjan Gale, arhitekt svetlobe. Nina se je z gostjo srečala v galeriji in izjemoma pogovor posnela kot neke vrste vodstvo po prav gotovo eni najbolj vznemirljivih fotografskih razstav, ki so na ogled v tej galeriji. Predvsem zato, ker gre za slovenskega avtorja izjemnih razsežnosti, arhitekta in fotografa Damjana Galeta  in je hkrati tudi hommage  prekmalu umrlemu ustvarjalcu (1946-1993), ki je fotografiral arhitekturo.

Njegov zavidljiv opus obsega med 40.000 in 50.000 fotografij, med katerimi prav posebno mesto zaseda serija fotografij Plečnikovih stebrov.

“V arhitekturi Damjana Galeta ni zanimala podoba, ampak zasnova, celostna vodilna zamisel, ki ji je skušal slediti in jo prikazati,” pravi Marija Skočir.

“Na njegovih črno-belih fotografijah se poudarjeno ugleda arhitektura kot umetnost oblikovanja polnih in votlih prostorskih teles, kot jih zaznavamo v svetlobi. Ta se v celoti razkriva šele v detajlih, v katerih se svetloba ujema v določenem trenutku. Zato mu upravičeno rečemo, da je bil fotograf svetlobe.”

Nina Zagoričnik