Glasbene notice pripravlja Jernej Sobočan.

Depeche Mode so izdali novo ploščo! Naslednik štiri leta starega albuma Delta Maschine nosi naslov Spirit. Angleška elektro zasedba je ob izidu nove plate oboževalcem ponudila video prenos svojega petkovega koncerta v Berlinu. 

Za majski koncert Depeche Mode v Ljubljani se je sprostilo še nekaj kart za zamudnike. Dve – in to prav posebni dve, bomo na valu 202 podelili v posebnem kvizu, v sredo, 29-ega marca, ob 8h zjutraj. Namig: srečneža se bosta lahko 14-ega maja v Stožicah v živo srečala s člani Depeche mode!

V Austinu v Teksasu se je včeraj končal največji in najpomembnejši showcase festival South by South-west. Gre za dogodek, ki poleg vzhajajočih glasbenih zvezd ponuja še konferenčni del. Nekaj podobnega našemu Mentu, ampak nekaj desetkrat večjega. Letos je dogajanje v Austinu med drugim zaznamovala Lana Del Rey, ki se je tam pojavila nenapovedano in pripravila koncert presenečenja. Na njem je tudi premierno v živo odigrala svoj najnovejši singel Love.

Nove podrobnosti o prihajajoči muziki pa počasi izdaja tudi Liam Gallagher. Mlajši od bratov, ki sta zaslovela v skupini Oasis, je namreč obelodanil, da bo naslov novega singla Not for sale. Kako zveni nova in težko pričakovana glasba Liama Gallagherja, ne ve nihče. Številni jo pričakujejo z nestrpnostjo, najbrž tudi organizatorji poletnih festivalov, na katerih ima Liam potrjene nastope; med drugim na julijskem Exitu v Novem Sadu.

Mlajši od bratov Gallagher obljublja, da bo v živo odigral tudi nekaj komadov Oasis; in to bolje od svojega brata Noela, s katerim sta še vedno sprta.

Za naslednji mesec je nov album napovedal Father John Misty. Kot je razkril, bo ta nosil naslov Pure Comedy. V tem šaljivem duhu je 35-letni glasbenik danes na spletu objavil trilogijo, poimenovano generične pop pesmi: te se ne bodo pojavile na njegovem novem albumu, mislim pa, da bi jih na svojo ploščo z veseljem uvrstil kak pop izvajalec. 

Ed Sheeran še vedno dominira tako na ameriški kot na britanski lestvici singlov. In albumov. Njegova najnovejša plošča Divide podira rekorde, ne samo glede streaminga oziroma spletnega poslušanja glasbe, temveč tudi prodaje fizičnih nosilcev. Na Otoku je v prvem tednu po izdaji zabeležil 672 tisoč prodanih kopij, kar je Sheerana izstrelilo na prvo mesto večne lestvice najhitreje prodajanega pop-izvajalca v zgodovini. Nosilni singel Shape of you pa je zgolj v 24-ih urah zabeležil 6,13 milijona poslušanj na platformi Spotify.

Ed Sheeran bo letos zaključil festival Glastonbury. 26-letni pevec bo nastopil kot zvezda tretjega večera enega največjih svetovnih glasbenih festivalov. Prva dva večera bodo headlinerji Radiohead in Foo Fighters. Lani je čast, da zaključi Glastonbury, pripadla Adele.

Jernej Sobočan