Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v letu 2016 opravil skoraj 3.500 nadzorov nad bolniškimi odsotnostmi. V 205 primerih je pri tem ugotovil kršitev.

Kako in s kakšnimi pristojnostmi ZZZS izvaja te kontrole in zakaj specialisti medicine dela opozarjajo, da nadzor nikakor ne bi smel biti glavni način boja za manj bolniških odsotnosti, smo preverili v oddaji Kje pa vas čevelj žuli.

Uršula Jerše Jan, ZZZS: Največ pobud za nadzor podajo naši dragi sorodniki, prijazni sosedje in dobri prijatelji. Kaže se slovenska lastnost preverjati, kako ravna naš bližnji, ne pa, kako ravnam sam."

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v letu 2016 opravil skoraj 3500 nadzorov nad bolniškimi odsotnostmi. V 205 primerih je pri tem ugotovil kršitev. Metoda Dodič Fikfak o različnih nadzorih bolniške: “Vem, da fotografirajo človeka, ga snemajo, ko dela z rožami, ko hodi po svojem dvorišču. To se mi zdi poniževanje človeškega dostojanstva.”

“Največ pobud za nadzor podajo naši dragi sorodniki, prijazni sosedje in dobri prijatelji. Kaže se slovenska lastnost preverjati, kako ravna naš bližnji, ne pa, kako ravnam sam.” – Uršula Jerše Jan, ZZZS

Da nadzor ne bi smel biti glavni način boja za manj bolniških odsotnosti, pravi tudi Metoda Dodič Fikfak: “Urejati bolniški dopust s kakršnimi koli nadzori je absolutno nesmiselno.”

Gorazd Rečnik