Ste v osebni krizi? Imate občutek, da so v krizi ljudje in družba okoli vas? Kaj pa država, Evropska unija, globalni svet? Vsi se soočamo z vsakodnevnimi bolj ali manj velikimi skrbmi, v naših življenjih se zrcalijo širše družbene krize, zaradi nespametnih finančnih potez je v krizi gospodarstvo, vojne in konflikti za seboj potegnejo begunske krize. Vse to vpliva na naše možgane, a za reševanje kriznih situacij so hkrati odgovorni prav naši možgani. Kako se odzvati v kriznih situacijah, lahko iz kriz izidemo kot zmagovalci, so krize normalen in nujen del življenja? Gostje: Hana Hawlina, vodja Tedna možganov; David Gosar, klinični psiholog; Robi Ribič, policijski pogajalec; Sandi Slodej, pilot in vodja usposabljanja posadk.

Ko nas doseže osebna ali družbena kriza, se ljudje radi zapremo vase, se postavimo v obrambno držo. Katere so ključne veščine in poteze, ki jih je dobro aktivirati v kriznih položajih?

Ste v osebni krizi? Imate občutek, da so v krizi ljudje in družba okoli vas? Kaj pa država, Evropska unija, svet? Vsi se spoprijemamo z vsakodnevnimi bolj ali manj velikimi skrbmi, v naših življenjih se zrcalijo širše družbene krize, zaradi nespametnih finančnih potez je v krizi gospodarstvo, vojne in konflikti za seboj potegnejo begunske krize. Vse to vpliva na naše možgane, a za reševanje kriznih položajev so hkrati odgovorni prav naši možgani. Kako se odzvati v kriznih položajih, lahko iz kriz odidemo kot zmagovalci, so krize normalen in nujen del življenja?

Sogovorniki:

Hana Hawlina, socialna in kulturna psihologinja, vodja Tedna možganov

David Gosar, klinični psiholog

Robi Ribič, policijski pogajalec

Sandi Slodej, pilot in vodja usposabljanja posadk

VIDEO:

Kako se s kriznimi situacijami soočajo piloti?

Vse o krizi na @FrekvencaX ob 12.00#tedenmožganov pic.twitter.com/bkuMfrAFWJ

— Val 202 (@Val202) March 16, 2017

“Reševanje krize je tudi veščina, a ni garancije, da boš zato rešil tudi naslednjo situacijo.”

Pilot Sandi Slodej

“V krizi je zelo pomembna pomoč, ki ni nujno finančna. Pomembna je podpora, ki odpravi težave.”

David Gosar, klinični psiholog pic.twitter.com/GH6gKwYHco

— Frekvenca X (@FrekvencaX) March 16, 2017

“Slovenci samomor storijo na tiho, neradi razglabljajo.”

Robi Ribič, policijski pogajalec

Pogovor v izvirniku:

“Takojšnje reakcije pogosto ne vodijo do pravilnih odgovorov na krizne situacije. Včasih je dobro stopiti korak nazaj.”

Luka Hvalc