Madžar, ki je 12 let potoval po svetu, se je pred tremi leti ustalil v Kolumbiji v ogromni kotlini, kjer leži drugo največje mesto Medellin. Že odkar je odprl kavarno poskuša Kolumbijce prepričati o pravem pomenu kave, ki se ga po njegovem mnenju premalo zavedajo. Kakšne so razlike v podjetništvu in življenju med Kolumbijo in Madžarsko ter zakaj je Medellin postal njegov dom je Zsolt Papp povedal v Evropi, Osebno.

"Najboljšo kavo so Kolumbijci vedno izvozili, zato so se morali zadovoljiti z ostanki."

Madžar, ki je 12 let potoval po svetu, se je pred tremi leti ustalil v Kolumbiji v ogromni kotlini, kjer leži drugo največje mesto Medellin. Že odkar je odprl kavarno poskuša Kolumbijce prepričati o pravem pomenu kave, ki se ga po njegovem mnenju premalo zavedajo.

Zsolt želi s svojim kanadskim kolegom, s katerim skupaj vodita kavarno, izzvati revolucijo. Na področju kave oziroma črnega zlata, kot jo številni tudi imenujejo. 

V precejšnji poplavi proizvajalcev kave v Kolumbiji je zelo težko najti tistega najboljšega, saj jih veliko tako rekoč ne zna najbolje pripraviti kave do končnega izdelka. Preden sta odprla kavarno, sta s kolegom poskusila več kot 40 različnih kav.

Kolumbijci so zelo navezani na svoje tradicije. Zato se tudi o kavi ne dajo veliko prepričevati. Iz že omenjene precej manj kakovostne kave delajo zelo razredčeno kavo, ki jo imenujejo tinto, kakor Argentinci recimo rečejo rdečemu vinu. Dobiš jo lahko kar na ulici.

Kako začneš posel v Kolumbiji, če si tujec?

Najlažja stvar je odpreti podjetje. Vse, kar potrebuješ, je potni list.”

Zsolt Papp ima največ izkušenj z delom na britanskih tleh. Pravi, da je odpreti takšen posel tam zelo težko zaradi vseh mogočih dovoljenj, ki jih potrebuješ. Zato si niti ne predstavlja, kako bi tam odprl kavarno.

Čeprav vsake toliko še vedno obišče Madžarsko, se tja verjetno ne bo več vrnil. Kolumbija je postala njegov dom, kjer se dobro počuti. Še vedno pa spremlja novice iz Madžarske in Evrope. “Evropa trenutno ni najboljši kraj za življenje. Veliko bolje se počutim v Kolumbiji, čeprav se številnim zdi zelo nevarna.

“Vedno bom migrant. In tako mi je povsem všeč!”

 

Gašper Andrinek