O najaktualnejših temah pri naših južnih sosedih se je Damjan Zorc pogovarjal z našo sodelavko Tanjo Borčič Bernard.

Afera: Dnevnice

Najnovejša afera na Hrvaškem sega v sam vrh politike, saj se dogaja v kabinetu predsednika vlade. Začela se je tako, da je državna revizija v svojem poročilu o finančnem poslovanju kabineta za leto 2015 odkrila kup dnevnic za potovanja premierjevih posebnih svetovalcev, ki pa niso imele kritja. Trije posebni svetovalci, ki so sicer to funkcijo opravljali brez plačila, naj bi potovali na mednarodne simpozije in konference v tujino, takšnih potovanj pa naj bi bilo več kot 530. Na potne naloge se je podpisoval tedanji vodja kabineta predsednika vlade Tomislav Saucha, ki je sprva dejal, da gre ali za napako, ali pa je nekdo ponaredil njegov podpis. Celo prostovoljno je prišel na zaslišanje, da bi prijavil neznanega storilca. Grafološka analiza pa je pokazala, da je podpis na potnih nalogih avtentičen, torej njegov.

Znova obvezno služenje vojaškega roka?

Predlog predvideva, da naj bi bilo urjenje novih nabornikov obvezno za vse polnoletne moške takoj po končani srednji šoli. Kritiki te ideje pravijo, da se v mesecu dni ni mogoče naučiti nekih vojaških veščin, nekdanji premier Milanović je celo izjavil, da to niso plesne vaje. Program naborniškega urjenja naj bi sicer vključeval ravnanje z orožjem, prvo pomoč, kopanje rovov, ukrepanje v eksplozijah in podobno.

Protest LGBT organizacije zaradi dimne bombe

Incident se je zgodil v noči s sobote na nedeljo, ko je v nekem zagrebškem klubu potekala zabava za pripadnike in simpatizerje istospolnih skupnosti. Neznanec je v prostore kluba vrgel solzivec, nastal je stampedo, ljudje so padali eden čez drugega, nekateri pa so z rokami razbili okna, da bi prišli do zraka. Dve osebi sta bili ranjeni, policija pa storilca še išče. V protest ne le zaradi tega incidenta, temveč zaradi na splošno odnosa države do istospolne manjšine in spoštovanja človekovih pravic, so LGBT organizacije prav sinoči organizirale protestno zborovanje v Zagrebu z naslovom Ljubezen je močnejša od sovraštva, udeležilo se ga je okrog 1000 ljudi, minilo pa je brez izgredov.

Damjan Zorc