Raziskava britanske potrošniške organizacije o zanesljivosti elektronskih naprav je pokazala, da lahko odpove vsaka druga ali pa le vsaka deseta. Z nekaj praktičnimi nasveti vam v Odbiti svetujemo, kako poskrbeti za čim daljšo življenjsko dobo računalnikov, mobilnih telefonov in drugih naprav, brez katerih skoraj ne moremo več.

Kako poskrbeti za čim daljšo življenjsko dobo elektronskih naprav?

Britanski raziskovalci so na podlagi podatkov o skoraj 35 tisoč različnih izdelkov ugotovili, da potrošnik v trgovini zelo težko ugotovi, katera naprava se bo manj verjetno pokvarila. Odpove lahko vsaka druga ali pa le vsaka deseta naprava. Dokazano smo kupci manj prizanesljivi do proizvajalcev, ki ponujajo cenejše izdelke, posledično pa se tudi hitreje kvarijo, saj so manj kakovostni.

“Rezultati niso presenetljivi. Podjetja, ki so v vrhu v svojem razredu, imajo najbolj zanesljive aparate. Če je naprava stara dve ali tri leta, bo večina uporabnikov pokleknila. Brez popravila bodo kupili novo napravo.”

Boštjan Okorn, Zveza potrošnikov Slovenje

Da bi podaljšali življenje baterije upoštevajte:

  • ko je baterija polna, polnjenje izkjučimo
  • nikoli popolnoma ne izpraznimo baterije
  • baterija rabi za svoje delo toplo okolje
  • ko pa je naprava ugasnjena naj je na hladnem

“Pred računalnikom ni priporočljivo jesti in piti! Zunanje dele računalnika obrišemo s krpo, notranjost je bolje pustiti pri miru in ga vsakih nekaj let peljat na servis, da ga posesajo. Pri prenosnikih se veliko prahu nabere pri ventilatorju. Tak prenosnik se razdere, spiha in namesti toplotno pasto.”

Matjaž Gerčar, društvo Vezje

 

Gašper Andrinek