"V službo se še vedno vozim ob Dogodkih in odmevih"

Dr. Andrej Prša, astrofizik, ki obožuje prostranosti neba in morske globine, je bil eden od tistih odgovornih za to, da pri vseh planetih in zvezdah odslej uporabljamo enake enote.

Kljub zelo mladim letom je bil čez lužo že imenovan za univerzitetnega profesorja, priljubljenega pri študentih, vodi svojo znanstveno skupino in za nameček kot eden od maloštevilnih Slovencev še raziskuje pri Nasi. "Dejstvo, da imam študente, s katerimi delam, mi odpira obzorja, ki bi bila sicer zaprta. Moj izziv pri poučevanju je spodbuditi študente k razumevanju tega, zakaj zaupamo dejstvom, zakaj verjamemo v znanost. Dvom o evoluciji in vera v teorije zarote sta nesprejemljiva za 21. stoletje. Študentom skušam privzgojiti kritično, deduktivno mišljenje."

"Moj profesor matematike na gimnaziji je rekel, da gredo učenci tako daleč, kolikor daleč jih profesorji brcnejo. Tudi mene je zadnjica močno bolela. A zaradi tega sem postal kompetitiven."

Raziskovalno se ukvarja s teoretično obravnavo dvojnih in večzvezdnih sistemov. Po njegovih besedah gre za temelj astrofizike. "S tem lahko na odstotek natančno določimo maso in radij teh zvezd." S kolegi je tudi uspešno predlagal resolucijo o osnovnih enotah v astronomiji. Nekatere enote namreč vse do zdaj niso bile določene.

Vsi otroci so navdušeni nad astronomijo, vsi hočejo biti astronavti, pionirji … Astronomi nismo nikoli prerasli tega okvirja, ostali smo na petletni ravni.

Slovenija se vede premalo konkurenčno

Na drugo stran Atlantika je odpotoval med podoktorskim študijem, da bi si pozneje lažje pridobil mesto v slovenski raziskovalni skupnosti. "Tujina me je ujela nepričakovano. Po dveh letih dela v ZDA so mi dali tako ponudbo, da je nisem mogel zavrniti." Beg možganov je po njegovo resen problem za Slovenijo: "V Sloveniji ni tekmovalnosti, ni fleksibilnosti, da bi bili kompetitivni z drugimi ponudbami. Vrnitev nazaj ni konkurenčna." Sistem v Združenih državah po njegovih besedah veliko bolje podpira samoiniciativnost in ambicioznost posameznikov: "To, kako bo perspektiven človek pozicioniran v Ameriki, kakšno ponudbo bo dobil, je zares odvisno samo od njega."

Na vzhodni obali, kjer je oče dvema hčerkama, od Slovenije najbolj pogreša gore. Ob tem vsakodnevno ostaja zvest slovenskemu radiu.

"Na poti v službo zjutraj še vedno rad poslušam Dogodke in odmeve."

 

Maja Ratej