Kmetje v spodnji Vipavski dolini so siti obljub in sprenevedanja o obnovi vodnega zadrževalnika Vogršček. Zgrajen je bil pred vsega 30 leti, a so po njegovi dograditvi ga niso niti redno vzdrževali, kaj šele skrbeli za obnovo. Prišlo je tako daleč, da je inšpekcija lani poleti celo prepovedala namakanje iz zajetja, saj so v vodi ugotovili presežne vrednosti bakterij fekalnega izvora.

Kmetje v spodnji Vipavski dolini so siti obljub in sprenevedanja o obnovi vodnega zadrževalnika Vogršček. Zgrajen je bil pred vsega 30 leti, a so po njegovi dograditvi ga niso niti redno vzdrževali, kaj šele skrbeli za obnovo.  Prišlo je tako daleč, da je inšpekcija  lani poleti celo prepovedala namakanje iz zajetja, saj so v vodi ugotovili presežne vrednosti bakterij fekalnega izvora.  Začetek namakalne sezone je tik pred vrati, a kmetje, združeni v Civilno iniciativo za Vogršček,  še ne vedo, ali bodo sploh lahko in pod kakšnimi pogoji uporabljali vodo iz zajetja.

Mejna vrednost je tisoč enot koliformnih bakterij, inšpekcija pa je lani poleti prepovedala namakanje zaradi 2910 eMPeeN-ena koliformnih bakterij. Tako so med drugim v letu 2005 zabeležili 3.500 omenjenih bakterij fekalnega izvora, v letu 2011 pa celo 7.900. A ni bilo nobene prepovedi namakanja. Še več, s kmetijskega ministrstva sporočajo, da pred lanskim avgustom ne razpolagajo z analizami vode.

Valter Pregelj