Aleksander Iskra je živi detektor za laži. Kako prepozna tihotapca in lažnivca, kaj bi storil z Martinom Krpanom danes in zakaj je zagovornik resnice v pogovoru na Valu 202!

Carinik mora biti pravičen do sebe, države in potnikov

Aleksander Iskra je živi detektor za laži, ki kljub poklicu carinika verjame v ljudi. Pretental ga ne bi niti sam Martin Krpan, ljudski tihotapec soli …

Če se nekdo napravi kot uglajen gospod, a obleke ne zna nositi, ga hitro prepoznamo. Medtem, ko je kdo drug lahko oblečen kot klošar, pa izraža energijo, dostojanstvo.”

Aleksander Iskra je času svojega službovanja zaplenil od videorekorderjev, torbic iz aligatorjeve kože, pa vse do kačjega vina s Tajske ter volka iz Bosne in Hercegovine.

Načeloma smo vsi ljudje dobri, slabi smo samo takrat, ko se nam dokaže, da smo slabi. Za mene, starega carinika, noben potnik ni švercer ali slab. Če pa se izkaže nasprotno, posledice nosi potnik sam.”

In kako carinik prepozna tihotapca? “Hitro govori, se poti, z očmi bega levo in desno. Je razburjen in krili z rokami … Ali pa se mu mudi, mimo kontrole hiti z mobitelom na ušesu.”

Katja Černela, Uršula Zaletelj