Po letih opozarjanja na naraščajočo debelost otrok se zdaj ta trend ustavlja, tudi njihova gibalna sposobnost je spet zadovoljiva. V šolskem okolju so poskrbeli za številne spremembe v prehrani in gibalnih aktivnostih, a to ne bo dovolj: pastem debelilnega okolja se je treba izogniti tudi doma. Največja past je bombardiranje z oglasi za nezdravo prehrano.

Po letih opozarjanja na naraščajočo debelost otrok se zdaj te smernice ustavljajo, tudi njihova gibalna sposobnost je spet zadovoljiva. V šolskem okolju so poskrbeli za številne spremembe v prehrani in gibalnih dejavnostih, a to ne bo dovolj: pastem debelilnega okolja se je treba izogniti tudi doma. Največja past je bombardiranje z oglasi za nezdravo prehrano.

Dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: “Danes so otroci, ko so pred televizorjem, izpostavljeni predvsem oglasom za manj zdravo hrano. Zakaj je to problem? Prav otroci so tisti, ki staršem povedo, kaj naj jim v trgovini kupimo.”

Dr. Gregor Starc, Fakulteta za šport: “Oglašuje se skoraj samo nezdrava hrana. Zelo zelo malo zdrave hrane vidimo v oglasih. Želel bi si, da otroci teh oglasov ne bi videli, ker jih ne bi bilo pred televizijskim zaslonom. Ena najbolj nevarnih stvari, ki so doma, je kavč. Otroci na kavču nimajo kaj početi več ur.”

Še tako intenzivna telesna vadba pa v resnici ne more nevtralizirati neprimerne prehrane. Predvsem je problem sladkor.

Dr. Primož Kotnik: “Če zaužijete ogromno količino preprostih ogljikovih hidratov, ki so prisotni v nezdravi prehrani, je nemogoče med telesno aktivnostjo vse to nevtralizirati.”

Nezdrava živila prepoznamo tako, da je na prvih mestih med sestavinami sladkor, druge sestavine niso tako pomembne, dodaja Dr. Pravst. Pred leti so bile glavni krivec za debelost maščobe. Tako so proizvajalci izdelkom vzeli maščobe, a ker so takšni izdelki brez okusa, so jim dodali sladkor.

Otroci naj jedo raznovrstno hrano s čim manj sladkorja, pijejo predvsem vodo (ne sladkih pijač) ter naj se redno gibajo.

Daljše pogovore s strokovnjaki lahko slišite v oddaji Studio ob 17.00.>>

 

 

 

Urška Henigman