Zdi se, da v Evropi ne delujejo več niti procesi, ki so doslej na videz delovali same od sebe. Začeli smo se prepirati o tem, kdo bolj ignorira evropska pravila, podpisane mednarodne konvencije, sporazume in sodišča, hkrati pa države EU iščejo pravne podlage, kako ta ista pravila obiti ali si jih vsaj ugodno prilagoditi. V kar nekaj tovrstnih postopkov se je v zadnjem času zapletla tudi Slovenija, naj gre za ignoriranje opozoril Sveta Evrope glede Zakona o tujcih, spor s Komisijo in Hrvaško glede terana, do zapletov s prodajo Cimosa in NLB. Govori Dragan Barbutovski.

Zdi se, da v Evropi ne delujejo več niti procesi, ki so doslej na videz delovali sami od sebe. Začeli smo se prepirati o tem, kdo bolj ignorira evropska pravila, podpisane mednarodne konvencije, sporazume in sodišča, hkrati pa države EU iščejo pravne podlage, kako ta ista pravila obiti ali si jih vsaj ugodno prilagoditi. V vročem mikrofonu smo gostili Dragana Barbutovskega.

“EU daje vtis, da se ukvarja sama s seboj, da preživi ta mehurček.”

V kar nekaj takšnih postopkov se je v zadnjem obdobju zapletla tudi Slovenija. Naj gre za ignoriranje opozoril Sveta Evrope o zakonu o tujcih, spor s Komisijo in Hrvaško glede terana, do zapletov s prodajo Cimosa in NLB. Dragan Barbutovski pravi, da sprejemanje zakona o tujcih tudi v Sloveniji kaže na vračanje kompetenc na nacionalno raven.

“Slovenija se je odločila, da bo spoštovala mednarodno pravo, to mora spoštovati 24 ur. Kar govorimo in kar delamo v praksi, ni konsistentno, to nam jemlje kredibilnost. Na primer pri izbrisanih in varčevalcih NLB.”

Tadej Košmrlj