Spremenjena socialna zakonodaja s februarjem ukinja zaznambe na nepremičninah in vračanje varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči, a le pod določenimi pogoji. Kakšni so, kdo bo po novem pomoč lahko prejemal brez strahu pred vračilom, komu bo lastnina še zmeraj ovira do socialne pomoči, se bo država odrekla tudi že ustvarjenim dolgovom, je pojasnila pristojna ministrica dr. Anja Kopač Mrak.

Zaznambe na nepremičninah zaradi socialne pomoči bodo umaknjene, ostal pa bo ves dolg

Pomembna novost je vračanje prejemkov, ki šele bodo izplačani: od tistih, ki bodo za ta dva socialna prejemka zaprosili 1. 2. 2017 ali pozneje, država ne bo več terjala povračila od njih oz. njihovih dedičev.

Vendar pa bodo pomoč lahko dobili le pod pogojem, če  ne bodo imeli premoženja oz. bodo lastniki nepremičnine, v kateri bivajo, in ta po cenitvi Gursa ne bo vredna več kot 120.000 evrov. Ob večjem premoženju oz. lastništvu nepremičnin, v katerih ne bivajo, bo pomoč sicer še mogoče dobiti, a bo treba lastništvo rešiti v dveh letih. V nasprotnem primeru že izplačana pomoč postane vračljiva.

Čeprav se pogoji za pridobitev nevračljive pomoči s to spremembo nekoliko rahljajo, pa to nikakor ne pomeni, da bodo do nje upravičeni vsi tisti, ki živijo z mizernimi dohodki. Kaj natančno torej prinaša sprememba zakonodaje, je v današnji oddaji pojasnjevala gostja, pristojna ministrica z MDDSZEM dr. Anja Kopač Mrak. Več v posnetku …

Jana Vidic