Preden sta se ustalila sta Nina in Luka veliko potovala po svetu. Bila sta v Aziji, na Novi Zelandiji, v Avstraliji. Pa seveda v Južni Ameriki. Zaenkrat sta drugi dom našla v pisanem Valparaisu, kjer sta pred leti odprla hostel.

Preden sta se Nina in Luka ustalila v pisanem Valparaisu, kjer sta kupila staro hišo in jo prenovila, sta veliko potovala po svetu. Začela sta graditi svoje sanje. V projekt sta šla hitro in spontano, kar se je obrestovalo. Denar za začetek so jima posodili starši, ni pa bila to neka velika vsota, v primerjavi s Slovenijo se lahko tukaj z malo denarja nekaj naredi.

“Dosti barv, noro v dobrem smislu, zanimivo,” so prve Lukove asociacije ob omembi mesta. Nina doda: “Veliko prometa in veliko hupanja, v Sloveniji je vse skupaj bolj mirno, tukaj pa se ljudje nič ne sramujejo, pa kar potrobijo, če jim kaj ne ustreza.”

Kdaj je dozorela ideja, da ne bosta v Sloveniji, ampak morata na pot?

Nina: “Saj v bistvu ni bila ideja, da morava iti, že kot mlada sva začela potovati in nama je bilo všeč raziskovati druge kraje in potem sva se, jaz pri 25-ih, Luka pri 22-ih, odločila, da pač spakirava nahrbtnika in greva na potovanje. Bila je pa tudi želja, da bi nekje mogoče ostala, to sva imela v mislih, ampak nisva vedela točno kje.”

Vodita hostel

V prvem letu in pol sta imela tri proste dneve. Zdaj gre na bolje, vsako leto gresta v Slovenijo na obisk k družini in prijateljem, za mesec, dva, odvisno, koliko časa jima ostane.

“Sicer pa je od sedmih zjutraj do polnoči, enih, vsak dan delo. Ni dopusta, ni vikenda,  a v tem uživava. Vsak potrebuje tudi čas zase, a ga je včasih težko najti, tako da pač konstantno iščeva koga, ki bi nama pomagal,” zaključi Luka.

Anja Hlača Ferjančič