Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo namerava deregulirati poklic turističnega vodnika. Turistični vodniki so na nogah. Prepričani so, da bo trg poskrbel predvsem za dobiček, ne za kakovost. Zagovorniki po drugi strani mislijo, da bo prav trg vse uredil. Bo Slovenija deregulirala ta poklic zaradi zahtev Evropske unije in zakaj naše sosednje države vztrajajo pri regulaciji? Kakšni so argumenti za deregulacijo?

Na kaos na področju turističnih vodnikov v Sloveniji smo v oddaji Kje pa vas čevelj žuli že opozarjali. Slovenski vodniki namreč morajo imeti za to delo opravljen izpit, medtem ko vodniki iz drugih držav ne potrebujejo licence. Domači vodniki so tako v neenakopravnem položaju.

Zdaj ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo namerava z zakonom o spodbujanju razvoja turizma presekati ta gordijski vozel in deregulirati poklic. Vodniki so na nogah. Zdi se, da gre za najpreprostejšo rešitev, ki je v skladu z globalno neoliberalno agendo po čim večji deregulaciji vsega. Po drugi strani predlagatelji menijo, da bo trg poskrbel tudi za to, da ne bo prišlo do padca kakovosti. Prva stvar, ki jo hitro ugotovimo, je, da gre za preplet številnih interesov na obeh straneh – tako pri tistih, ki zagovarjajo regulacijo, kot tistih, ki zagovarjajo deregulacijo poklica turističnega vodnika.

Fiktivna grška deregulacija poklica

Ministrstvo je med razlogi za deregulacijo v osnutku zakona med drugim zapisalo:

“Kar zadeva kakovost vodenja, je, nekoliko v nasprotju s pričakovanji, raziskava po izvedeni deregulaciji poklica turistični vodnik v Grčiji pokazala, da se kakovost turističnega vodenja ni poslabšala. Organizatorji potovanj namreč, ne zaradi administrativne zapovedi, temveč zaradi lastnih poslovnih interesov, poskrbijo za kakovost vodenja oziroma usposobljene turistične vodnike.”

Preberemo lahko tudi:

“Ni mogoče spregledati, da sta v zadnjih letih dve turistično zelo razviti državi (Portugalska in Grčija) deregulirali poklic turističnega vodnika in da o tem že razmišljajo tudi v nekaterih drugih državah.”

Toda Grčija nikoli ni deregulirala tega poklica. Snežana Škerbinc iz Turistično gospodarske zbornice pojasnjuje: “Ko je Evropska komisija izvajala pritisk na Grčijo, naj čim več poklicev deregulira, so Grki iskali načine, kako bi predstavili čim več deregulacije. Črtali so naziv licenca in turističnim vodnikom dali potrdilo o opravljenem državnem izpitu. Vsi ostali pogoji so ostali enaki. Najprej morajo končati fakulteto, potem pa opraviti državni izpit, ki pa ga po novem lahko brez končanja turistične fakultete opravljajo diplomirani umetnostni zgodovinarji in arheologi.

Na ministrstvu pojasnjujejo: “Bili smo zavedeni. Dejstvo je, da ima Grčija reguliran ta poklic, po drugi strani pa ga nima visoko turistična Portugalska.

Poklic turističnega vodnika imajo reguliran vse naše sosednje države. Na ministrstvu med drugim izpostavijo tudi podatek, da imamo v Sloveniji reguliranih 242 poklicev, kar je za Evropsko unijo preveč.

Sicer našo kulturno dediščino že zdaj interpretirajo nekateri neusposobljeni turistični vodniki. V Štanjelu na primer razlagajo, da je tamkajšnji zvonik v obliki bombe, čeprav v resnici spominja na papeško krono.

Gorazd Rečnik