Slovenija ima številne športnike, ki tudi v tujini uživajo zvezdniški status. Mednje se počasi prebija tudi Luka Dončić, nadarjeni 17-letni košarkar, ki se je že izdatno uveljavil v najmočnejši evropski konkurenci – v Evroligi. Luka Dončić je bil že dvakrat najboljši košarkar kroga v Evroligi, poleg tega pa tudi so ga tudi izglasovali za najboljšega mladega košarkarja v Evroligi.

Želje po intervjuju z najbolj nadarjenim mladim košarkarjem v Evropi dežujejo z vseh strani, prednost pa so pred španskimi in ostalimi novinarji tokrat dobili slovenski. V Madridu sta priložnost za intervju z Luko Dončićem dobila Radio in Televizija Slovenija. Za Val 202 se je s košarkarjem Reala pogovarjal Franci Pavšer.

Nikoli vprašanje: igral bom za Slovenijo!

Slovenija ima številne športnike, ki tudi v tujini uživajo zvezdniški status. Mednje se počasi prebija tudi Luka Dončić, nadarjeni 17-letni košarkar, ki se je že izdatno uveljavil v najmočnejši evropski konkurenci - v Evroligi. Že dvakrat je bil najboljši košarkar kroga, poleg tega pa so ga izglasovali tudi za najboljšega mladega košarkarja v Evroligi.

Želje po intervjuju z najbolj nadarjenim mladim košarkarjem v Evropi dežujejo z vseh strani, prednost pa so pred španskimi in ostalimi novinarji tokrat dobili slovenski. V Madridu sta priložnost za intervju z Luko Dončićem dobila Radio in Televizija Slovenija. Za Val 202 se je s košarkarjem Reala pogovarjal Franci Pavšer. "Bil sem nestrpen in sem vesel, da lahko zdaj dajem intervjuje, res pa je, da sem imel malo miru."

Po petih letih igranja v Španiji se je zelo dobro naučil španščine, pravi, da mu ne dela težav. Na dan snemanja intervjuja je opravil tudi teoretični del vozniškega izpita. "To, da bi lahko vozil avto, so zdaj moje sanje." Njegovi dresi se v Madridu izjemno dobro prodajajo. "Bolje ko igraš, več dresov se proda. Čez praznike so prodali zelo veliko dresov."

Visoke reprezentančne ambicije

"Okrog tega, za katero reprezentanco bom igral, ni bilo nikoli vprašanje: od nekdaj sem želel igrati za Slovenijo in bom igral za Slovenijo! KZS sem obljubil, da bom igral za Slovenijo in zdaj bom to obljubo izpolnil," je na začetku pojasnil mladi košarkarski zvezdnik, ki bo čez en mesec dopolnil 18 let.

"Letos si želim skupaj z Goranom Dragićem in drugimi fanti osvojiti medaljo na evropskem prvenstvu!"

Pot naprej - kdaj na drugo stran Atlantika?

Že zdaj se veliko govori o morebitnem Lukovem prestopu v NBA, čeprav pred njegovim 19-im letom pravila prestopa sploh ne dovoljujejo. "O NBA sploh še ne razmišljam, koncentriram se na zdajšnje igranje za Real, to je zame trenutno najbolje." Mediji ga veliko primerjajo z najboljšimi igralci v zgodovini košarke.

"Všeč so mi te primerjave, a vsak ima svoj način igre. Jaz sem Luka in igram na svoj način."

Trener Pablo Laso popolnoma zaupa vanj

Realov Pablo Laso pravi, da dobiva veliko vprašanj o Luki, kar se mu zdi razumljivo zaradi njegove starosti. A obravnava ga kot le še enega izmed igralcev. "Je košarkar, ki lahko igra na različnih igralnih mestih, ker razume košarko. V mojih očeh je od prvega dne predvsem organizator igre, morda tudi zato, ker sem bil tudi sam organizator igre. Od prvega dne, ko je prišel v Madrid napreduje in še vedno se njegova igra izboljšuje."

"Luka je pameten in ve, da ima pred seboj še dolgo kariero. Ima 17 let. Glede NBA in prihodnosti pa se nikoli ne ve, kaj se bo zgodilo." - Pablo Laso

VIDEO: Luka Dončić na treningu Reala

Franci Pavšer