Ime tedna je Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, kjer so izdelali prototip celične naprave, ki v telesu samodejno zazna vnetje in sproži terapevtski odziv. Tako so naredili prvi korak k naprednemu biološkemu zdravljenju vnetnih bolezni. "Pri našem odkritju gre za posnemanje procesov, ki jih sicer naše telo uporablja za zdravljenje."

Ime tedna je Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, na katerem so izdelali prototip celične naprave, ki v telesu samodejno zazna vnetje in sproži terapevtski odziv. Tako so naredili prvi korak k naprednemu biološkemu zdravljenju vnetnih bolezni. "Pri našem odkritju gre za posnemanje procesov, ki jih sicer naše telo uporablja za zdravljenje."

"Spremenili smo celice, ki jih vstavimo v kapsule, potem pa izločajo zdravilo. Na neki način gre za inteligentno zdravilo."

Naprava bo uporabna za kronične vnetne bolezni, testi so pokazali, da lahko zavre taka vnetja, v prihodnosti pa bi postopek lahko uporabili tudi za zdravljenje nekaterih drugih bolezni.

"Pomembno je, da smo razvili platformo za celično zdravljenje. Posebej za otroke je tak način zdravljenja izjemno uspešen."

Kandidati so bili tudi:

Zoran Smiljanič in Marjan Pušavec, avtorja Meksikajnarjev, stripa v petih zvezkih, ki sta po 11 letih in 163 izvodih Mladine končala največji stripovski serial pri nas in sago o slovenskem osvajanju Mehike pripeljala do konca.

Tatjana Dizdarevič, v. d. direktorice Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, kjer so po 20 letih samevanja in propadanja območja in objektov idrijske topilnice živega srebra končali projekt prenove in kulturni spomenik državnega pomena odprli za javnost.

___________

Glasuj za ime tedna!

Rezultati

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Za poslano SMS-sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Več informacij o projektu smo zapisali na posebni strani, vsak teden pa bomo na Valu 202 pripovedovali zgodbe otrok, ki potrebujejo vašo pomoč.

Rok Kužel