Z vsadki v senzoričnem delu možganske skorje lahko paraliziran človek pridobi senzorično povratno informacijo iz roke in tisto, česar se dotakne, dejansko čuti. Kako je to mogoče in do kam sega komunikacija med človeškim telesom in robotskimi udi, smo preverili v oddaji Frekvenca X.

Sodelovali so:

dr. Michael Boninger, Univerza v Pittsburgu
dr. Marko Munih, Fakulteta za elektrotehniko
Nathan Copeland, kvadriplegik
Daniele Bellini, amputiranec

Z vsadki v senzoričnem delu možganske skorje lahko paraliziran človek pridobi senzorično povratno informacijo iz roke in tisto, česar se dotakne, dejansko čuti.

Z vsadki v senzoričnem delu možganske skorje lahko paraliziran človek pridobi senzorično povratno informacijo iz roke in tisto, česar se dotakne, dejansko čuti. Kako je to mogoče in do kam sega komunikacija med človeškim telesom in robotskimi udi, smo preverili v oddaji Frekvenca X. 

“Elektrode v senzoričnem delu so s posebno programsko opremo povezane z računalnikom in robotsko roko. Prek dveh kablov, ki sta vez med roko in možgani, prenašamo električne impulze, ti impulzi sprožijo odziv možganov na določeno stimulacijo in potem tudi sami možgani pošljejo signal nazaj. Oseba, ki ima poškodbo hrbtenice in nima občutka v svojih rokah, tako s to stimulacijo spet čuti dotik,”

dr. Michael Boninger 

Sodelovali so:
  • dr. Michael Boninger, Univerza v Pittsburgu
  • dr. Marko Munih, Fakulteta za elektrotehniko
  • Nathan Copeland, kvadriplegik
  • Daniele Bellini, amputiranec

Maja Stepančič