V Metzu se še ni končal skupinski del tekmovanja na svetovnem rokometnem prvenstvu. To so sicer že v osmino finala uvrščeni slovenski rokometaši začutili sinoči, ko so v izdihljajih tekme s Tunizijo komajda ostali neporaženi. Zdaj imajo pred seboj le še tekmo za prvo mesto v skupini proti Špancem.

“To je točka z okusom poraza,” je po tekmi skrušeno povedal tunizijski selektor Hafedh Zouabi. Afriški podprvaki, ki so si tako srčno želeli priti med najboljših šestnajst reprezentanc svetovnega prvenstva, so s to točko sicer začasno četrti, a v četrtek bodo odvisni tudi od Makedoncev. Kdo bi si mislil, da bo po lahki, udobni, prepričljivi in še kakšni zmagi Slovenije nad nekdanjo bratsko republiko čez noč nekako zbledela podoba slovenske izbrane vrste na igrišču.

Selektor je, zavedajoč se tudi relativno kratkega časa za pripravo in regeneracijo do Tunizijcev, začel z dodobra premešano postavo. A fantje, ki bremena niso nosili doslej, so polčas proti Tunizijcem celo dobili, v nadaljevanju tekme pa so padli prav najbolj izkušeni. Koliko truda in energije, tudi živcev je šlo v tej na videz lahki tekmi, da so s točko začutili kakšnega okusa bi bila zmaga.

Na neverjeten način, s cepelinom, to je tista visoka podaja v prazen prostor, ki jo potem soigralec ujame in žogo zabije v gol, sta se za remi z Afričani le nekaj sekund pred iztekom poigrala klubska soigralca Zarabec in Janc. Selektor je govoril o ruleti in o tem, da ga skrbi prav ta padec najboljših, ter da mu je žal, ker je Slovenija v islandskih in makedonskih očeh izgubljala športni ugled in tamkajšnje navijače spravljala ob živce. Ali je s tem, ko je poskušal nekatere igralce prebuditi v bistvu uspaval tudi druge, bo pokazala tekma s Španijo.

Ni časa za hude kritike, s tem se strinjamo, je pa še vedno čas za opozorila, kajti v nadaljevanju turnirja bo le ena tekma odločala o odmevnosti dosežka. Eksperimente, manjše in večje, si v skupinskem delu prvenstva kot luksuz lahko privoščijo le največji. Ali Slovenija že sodi mednje? Ne še!

Vstopnica za osmino finala je v nasih rokah ???
??29 : ??22???
Gremo naprej ??? pic.twitter.com/Do8Ut0UXkE

— Matej Gaber (@matejgaber22) January 16, 2017

Uroš Volk