Pogovor z dr. Dannyjem Sriskandarajahom, generalnim sekretarjem CIVICUS – ene od največjih globalnih nevladniških mrež, ki združuje nevladne organizacije iz več kot 150 držav. Je eden od najmočnejših svetovnih zagovornikov civilne družbe in angažiranega državljanstva.

Dr. Dannyjem Sriskandarajah je generalni sekretar organizacije CIVICUS – ene od največjih globalnih nevladniških mrež, ki združuje nevladne organizacije iz več kot 150 držav. Je eden od najmočnejših svetovnih zagovornikov civilne družbe in angažiranega državljanstva. V letu 2015 je bila civilna družba ogrožena kar v 109 državah sveta.

“Ta trend je zelo zaskrbljujoč. Še posebej ob vladnem varčevanju in podivjanem kapitalizmu potrebujemo aktivno in živahno civilno družbo.”

Tudi v državah, kjer civilna družba ni tako zelo zatirana, so nevladne organizacije pogosto tarča različnih obtožb – denimo, da so morda financirane iz tujine.

“Žal nekateri menijo, da nevladne organizacije niso legitimen dejavnik družbe. Pogosto morajo kar dvakrat več denarja nameniti za izpolnjevanje birokratskih zahtev kot podjetja.”

Po sogovornikovem mnenju je čar civilne družbe, da se ljudje združujejo, da bi si pomagali in gradili skupnost. Toda obstajajo tudi skupine, ki v imenu civilne družbe počnejo prav nasprotno – gradijo zidove in spodbujajo sovraštvo.

“Ne obremenjujem se s tem, saj gre za svobodo govora. Ljudje se lahko svobodno organizirajo, da izrazijo, kar želijo, vse dokler je to legalno in ne škoduje drugim ljudem.”

Gorazd Rečnik