Vrhunski jazz bobnar se je po Linzu in New Yorku znašel v Tel Avivu. Mesto je nekakšen mehurček, precej drugačen od ostalega Izraela. Pravi, da je izraelska glasba zelo mednarodna, multikulturna, polna različnih vplivov. Od doma do plaže ima sedem minut hoje.

Po kolebanju med New Yorkom, Slovenijo in Tel Avivom sta se z dekletom odločila za zadnjega in ni jima žal

Ko Gašper Bertoncelj Izraelcem omeni Slovenijo, vsakdo reče, da je to raj na Zemlji. “Ne morem verjeti, koliko ljudi mi je to reklo. Sem jim odvrnil, saj je res lepo, ampak … pa rečejo, ne, to je res raj na Zemlji, tako zeleno, tako lepo pokrajino imate, ljudje so prijazni, super je.”

Kultura je nekoliko drugačna kot pri nas, pojasnjuje in dodaja, da so Izraelci zelo prijazni, odprti in komunikativni.

“Za moj okus so včasih celo preveč komunikativni, ampak to izhaja samo iz tistega dobrega, da se oni pač radi pogovorijo, radi se nasmejijo, to se mi zdi samo v redu.”

Za Tel Aviv, kjer živi, velja, da je samosvoj mehurček. “Tukaj smo zelo mednarodni, zelo liberalni, vsak se po večini briga za svoje stvari, dela svoje in to vse radi podelimo ob kakšni jutranji kavici oziroma tudi čez dan je tukaj kavica zelo, zelo prisotna.”

Džezovski bobnar pravi, da je izraelska glasba, tako kot Izrael, zelo mednarodna, multikulturna. “Kot vemo, so tukaj dokaj močni v klasični glasbi, džez je zelo ameriško orientiran, ni tako evropsko usmerjen, po drugi strani je balkanska glasba zelo popularna, pa severnoafriška, da sploh ne omenjam, kako velik vpliv ima arabska glasba. Zanimivo je, kako se vse prepleta.”

Januarja bo kot posebni gost in skladatelj nastopal z Big Bandom RTV Slovenija. 17. 1. v Klubu Cankarjevega doma, 19. 1. pa na festivalu Max Jazz v Velenju.

Anja Hlača Ferjančič