V oddaji Na piedestal smo gostili Klariso Jovanović in predstavili album ”Klarisa Jovanović & Della Segodba – aMANDOLAT”.
Glasbenica, pesnica in prevajalka leposlovja Klarisa Jovanović je na slovenskem glasbenem prizorišču navzoča že več kot dvajset let. V tem času je objavila več zanimivih projektov, ki so nastali v sodelovanju z izjemnimi glasbeniki in avtorji. V skupini Della Segodba delujejo Klarisa Jovanović (glas) ter glasbeniki Vasko Atanasovski (sopranski saksofon, flavta), Luka Ropret (kitara, arabska lutnja/oud), Marjan Stanić (tolkala) Žiga Golob (kontrabas), multiinstrumentalisti, avtorji lastnih glasbenih projektov, skladatelji gledališke glasbe za odrasle in otroke, redni gostje na domačih in tujih jazzovskih festivalih.
Po dveh uspešnih albumih (Od ljubezni in Medinteran) so Klarisa Jovanović in Della Segodba ustvarili aMANDOLAT, sedmi avtorski in deseti izvajalski album te vsestranske umetnice. Tudi ta je izšel pri Ustvarjalnem polju Celinka.si. Album z 12imi skladbami nas popelje po deželah Sredozemlja in Balkana in še po panonski pokrajini. Klarisa Jovanović se rada poigrava z besedami in pojasnjuje: ”mandolat je slaščica, podobna turškemu medu, ki je znana v severni Italiji, različica torrona iz srednje in južne Italije. Vendar sem besedi dodala še “a” in dobila “aman“, tako znani medmet balkanskih jezikov.” Slednji najpogosteje izraža ljubezensko hrepenenje. Besedila v izvirnih jezikih poje avtorica projekta aMANDOLAT, ki so se ji na tej glasbeni odisejadi pridružili člani zasedbe Della Segodba in tudi gostje violinistka Jelena Ždrale, kitarist Igor Bezget in kontrabasist Nino de Gleria.

V oddaji Na piedestal smo gostili Klariso Jovanović in predstavili album ”Klarisa Jovanović & Della Segodba – aMANDOLAT”.

Glasbenica, pesnica in prevajalka leposlovja Klarisa Jovanović je na slovenskem glasbenem prizorišču navzoča že več kot dvajset let. V tem času je objavila več zanimivih projektov, ki so nastali v sodelovanju z izjemnimi glasbeniki in avtorji.

V skupini Della Segodba delujejo Klarisa Jovanović (glas) ter glasbeniki Vasko Atanasovski (sopranski saksofon, flavta), Luka Ropret (kitara, arabska lutnja/oud), Marjan Stanić (tolkala) Žiga Golob (kontrabas), multiinstrumentalisti, avtorji lastnih glasbenih projektov, skladatelji gledališke glasbe za odrasle in otroke, redni gostje na domačih in tujih jazzovskih festivalih. Dela se godba: barvita, opojna, filigransko razkošna in hkrati minimalistična. V njej se prepletajo različni glasbeni stili in različne avtorske poetike, ki se srečno dopolnjujejo, in vendar ves čas ohranjajo svojo prepoznavnost. Repertoar zasedbe zajema ljudske pesmi mediteranskih dežel in uglasbeno poezijo slovenskih pesnikov. Odlikujejo ga edinstveni glas pevke in domiselne instrumentalne vragolije spremljevalne zasedbe.

Po dveh uspešnih albumih (Od ljubezni in Medinteran, oba Celinka.si) so Klarisa Jovanović in Della Segodba ustvarili aMANDOLAT, sedmi avtorski in deseti izvajalski album te vsestranske umetnice. Tudi tokrat popotujejo po deželah Sredozemlja in Balkana in še po Panonski pokrajini. Klarisa Jovanović se rada poigrava z besedami in pojasnjuje: ”mandolat je slaščica, podobna turškemu medu, ki je znana v severni Italiji, različica torrona iz srednje in južne Italije. Vendar sem besedi dodala še “a” in dobila “aman“, tako znani medmet balkanskih jezikov.” Slednji najpogosteje izraža ljubezensko hrepenenje.

Ker Klarisa Jovanović zadnjih deset let živi v Prekmurju, je pri ustvarjanju albuma aMANDOLAT izhajala kar od tam. In ker le lučaj stran leži Međimurje in je v bližini tudi Madžarska, se je na poti do Sredozemlja ter Balkana, tako ljubima ji že od ranih let, ustavila še tam. Panonske okuse dopolnjujejo italijanska ljudska skladba in pesem v grecanicu iz južne Italije, srbska in albanska pesem s Kosova, grška z Egejskih otokov in makedonski ter sefardski, v katerih odzvanjajo besede in ritmi s Pirenejskega polotoka.

Besedila v izvirnih jezikih poje avtorica projekta aMANDOLAT, ki so se ji na tej glasbeni odisejadi pridružili člani zasedbe Della Segodba in tudi gostje violinistka Jelena Ždrale, kitarist Igor Bezget in kontrabasist Nino de Gleria.
Album z dvanajstimi pesmimi je posnel tonski mojster Danilo Ženko, za oblikovanje so poskrbeli v studiu Krajinaris. Tudi album aMANDOLAT je izšel pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

O albumu ”Klarisa Jovanović & Della Segodba – aMANDOLAT” v pogovoru s Klariso Jovanović v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele