Pred dobrim letom je ameriška astronomka dr. Tabetha Boyajian s sodelavci objavila članek, v katerem je predstavila nenavadne lastnosti zvezde KIC 9462852, ki so jo opazovali z Nasinim satelitom Kepler. Naslov njenega članka: "Kje je svetloba?" še vedno nima zanesljivega odgovora.

Pred dobrim letom je ameriška astronomka dr. Tabetha Boyajian s sodelavci objavila članek, v katerem je predstavila nenavadne lastnosti zvezde KIC 9462852, ki so jo opazovali z Nasinim satelitom Kepler. Naslova njenega članka Kje je svetloba? še vedno ne ponudi zanesljivega odgovora.

V Frekvenci X smo se pogovarjali s prof. Jasonom Wrightom, avtorjem dotlej najodmevnejše raziskave o mogočih razlagah ravnanja te zvezde.

“Če želimo odkriti planete, podobne Zemlji, ki krožijo okoli zvezde, podobne Soncu, to storimo s točnim merjenjem hitrosti zvezde.”

Lastnosti Boyajianine zvezde so namreč dovolj nenavadne: “Uganka je, da se tej zvezdi njen sij spreminja na način, ki ga nismo opazili pri nobeni drugi zvezdi. Zelo počasi temni, v štirih letih je potemnela za štiri odstotke. Drugih zvezd, ki bi tako počasi temnele, ne poznamo.” Med nami in Boyajianino zvezdo naj bi bilo nekaj, kar občasno zakriva njeno svetlobo.

Mija Škrabec Arbanas, Tomaž Zwitter