Kako smo pri nas uspeli zanemariti poplavno varnost, kažejo posledice katastrofalnih poplav, ki se zadnja leta kar vrstijo. Na nevzdržno stanje opozarjajo vzdrževalci vodotokov, preverili smo, ali so res tempirana bomba ob prvem večjem deževju.

Slovenija je bila nekoč vzorčni primer, kako se zagotavlja poplavna varnost ljudi in njihovega premoženja. A danes ni denarja niti za sprotno, nujno vzdrževanje niti za košnjo, kaj šele za naložbe.

Na nevzdržno stanje so pred dnevi v pismu predsedniku vlade opozorili predstavniki vzdrževalcev vodotokov. Od potrebnih in obljubljenih minimalnih 25 milijonov evrov za samo najbolj nujna vzdrževalna dela na slovenskih vodotokih, da ta ob običajni količini padavin zagotavljajo minimalno poplavno varnost, jih je država zagotovila osem, dejansko pa dala milijon in pol. To je le šest odstotkov od minimalnega zneska, ki omogoča redno letno vzdrževanje. Samo vzdrževanje, nič drugega.

Kako nam je uspelo zanemariti poplavno varnost, kažejo posledice katastrofalnih poplav, ki se vrstijo zadnja leta. Na nevzdržno stanje opozarjajo vzdrževalci vodotokov. Z dr. Lidijo Globevnik, predsednico društva vodarjev Slovenija, in Tomažem Prohinarjem, direktorjem direkcije Republike Slovenije za vode, smo preverili, ali so res tempirana bomba ob prvem večjem deževju.

Miha Švalj