V Globalni vasi kličemo Slovence po svetu.

Njej najlepša podvodna destinacija je Bassas da India v Mozambiškem kanalu; tam ni ribištva, dinamitov, grebeni so zdravi, ribe so ogromne

Maja Božiček živi na polotoku Macao na južni obali Kitajske. Živi samo kilometer od kitajske meje. “Vsako jutro, ko se zbudim, vidim Kitajsko. Zjutraj pred blokom ljudje izvajajo taj či, poslušajo kitajsko glasbo. Tukaj je velika gneča, ljudje kričijo, v trgovini so kitajski proizvodi. Moteče so tudi plavuti morskih psov. To me spomni, da sem zelo daleč od doma.”

Macao je najbolj poseljeno območje na svetu, Maja pa večino časa preživi stran od gneče: “V vodi preživim 30 ur na teden. Sem potapljačica v enem od največjih gledališč na vodi.”

“V njem je 17 milijonov litrov vode, trenutno nas je 20 potapljačev in smo po večini nezamenljivi. Skrbimo za varnost akrobatov, ki skačejo v vodo s 25 metrov.”

Maja se poleg potapljanja ukvarja še s pisanjem. Pred kratkim je izšla njena knjiga Vikingi s Pipija: “Knjiga je nastala povsem spontano. Navdihnila sta me nečaka, ko smo šli na počitnice na Tajsko na otok Phi Phi. Veliko smo se pogovarjali o Vikingih, saj je tam tudi vikinška jama. Najprej so to bile samo zgodbe, potem sem jih prenesla na papir. Ob pomoči dveh prijateljev je nastalo 14 super zgodb.”

V pogovoru jo je presenetil nečak Maks in jo vprašal, kam gresta naslednjič na počitnice in kdaj pridejo Vikingi v Slovenijo. Maja mu je obljubila, da se bosta šla potapljat na Maldive, če pa bi izbirala najlepšo podvodno destinacijo, bi to bil Bassas da India v Mozambiškem kanalu.

“To je vulkanski atol sredi ničesar. Noro se je potapljati tam okrog. Tam so morene, ki imajo glavo veliko za dve moji. Ni ribištva, dinamitov, grebeni so zdravi, ribe so ogromne. To je bilo najboljše potapljanje do zdaj.”

Anja Hlača Ferjančič