Žuželke niso med najpriljubljenejšimi bitji a svetu in vsaj za nekatere bi nam bilo ljubše, če jih ne bi bilo. A žuželk to ne zanima in se še kako dobro znajdejo v tem prostranem svetu, da obstanejo. Vsaka vrsta se mora za preživetje razmnoževati, za razmnoževanje pa morajo osebki med seboj komunicirati. Bolj znana komunikacija pri žuželkah je kemična s feromoni, manj znana, a veliko bolj razširjena pa je vibracijska.
Z raziskavo komunikacije žuželk, oziroma z njihovo vibracijsko komunikacijo se ukvarjajo na Oddelku za raziskave organizmov in ekosistemov Nacionalnega inštituta za biologijo. Prav slovenski raziskovalci so v svetovnem vrhu tako po raziskavah kot tudi vodilni po tradiciji raziskav na tem področju. Oddelek vodi docentka doktorica Meta Virant Doberlet, ki je pred kratkim za svoje delo prejela tudi nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju. O vibracijski komunikaciji žuželk, ki je sicer ljudje ne slišimo, bomo prisluhnili v tokratni Noetovi bandi.

Žuželke niso med najpriljubljenejšimi bitji na svetu in vsaj nekaterim bi nam bilo ljubše, če jih ne bi bilo. A žuželk to ne zanima in se še kako dobro znajdejo v tem prostranem svetu. Vsaka vrsta se mora za preživetje razmnoževati, za razmnoževanje pa morajo osebki med seboj komunicirati. Bolj znana komunikacija pri žuželkah je kemična s feromoni, manj znana – a veliko bolj razširjena – pa je vibracijska.

Z raziskavo komunikacije žuželk oziroma z njihovo vibracijsko komunikacijo se ukvarjajo na Oddelku za raziskave organizmov in ekosistemov Nacionalnega inštituta za biologijo. Prav slovenski raziskovalci so v svetovnem vrhu tako po raziskavah kot tudi vodilni po tradiciji raziskav na tem področju. Oddelek vodi docentka doktorica Meta Virant Doberlet, ki je pred kratkim za svoje delo prejela tudi nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju.

Včasih smo se šalili, da žuželke slišijo z nogami. To drži. Mehanoreceptorje, ki zaznavajo vibracije, imajo v vseh šestih nogah.

Veronika Gnezda