Če bi en sam človek želel pojesti vse v Šumiju izdelane bonbone, bi jih moral pojesti 100 na dan in živeti 19.178 let, pa jih še ne bi zmanjkalo. Šumi je edina slovenska tovarna, ki izdeluje vse vrste bonbonov; izdela jih 700 milijonov na leto. Danes je kraj proizvodnje v Krškem, toda Šumijeva zgodba se je začela pred 140 leti s slaščičarsko prodajalno Franca Šumija na Kongresnem trgu 13. Josipina Šumi je preselila moževo obrt v Gradišče nasproti ljubljanske drame in jo spremenila v Tovarno kanditov in slaščičarskih izdelkov Šumi. Tako je postala najstarejša tovarna sladkih izdelkov v državah nekdanje Jugoslavije. Že pred letom 1937 je njena letna proizvodnja obsegala 1500 kg različnih bonbonov, peciva, marmelade in malinovca.

Če bi en sam človek želel pojesti vse v Šumiju izdelane bonbone, bi jih moral pojesti 100 na dan in živeti 19.178 let, pa jih še ne bi zmanjkalo.

Šumi je edina slovenska tovarna, ki izdeluje vse vrste bonbonov; izdela jih 700 milijonov na leto.

Danes je kraj proizvodnje v Krškem, toda Šumijeva zgodba se je začela pred 140 leti s slaščičarsko prodajalno Franca Šumija na Kongresnem trgu 13. Josipina Šumi je preselila moževo obrt v Gradišče nasproti ljubljanske drame in jo spremenila v Tovarno kanditov in slaščičarskih izdelkov Šumi. Tako je postala najstarejša tovarna sladkih izdelkov v državah nekdanje Jugoslavije. Že pred letom 1937 so proizvedli 1500 kg različnih bonbonov, peciva, marmelade in malinovca. Več o sladkih skrivnostih tovarne Šumi so nam povedali tudi potomci Josipine in Franca Šumija.

Razstava Bonboni vseh generacij bo v Slovenskem etnografskem muzeju na ogled do 17. januarja prihodnje leto.

Veronika Gnezda