Po desetletju prehojene solistične poti se bo zasavski harmonikar mednarodnega slovesa Jure Tori znova ustavil v oddaji Izštekani na Valu 202. Predstavil bo najnovejši podvig Tori Tango, ob njem pa nanizal še številne druge podvige, ki se jim posveča: Tori Trio, pop bend Flora & Paris, pesniško-glasbeni duo Jurski par in še kaj. Oddajo lahko spremljate ob 22.25 v živo na Valu 202 ali prek spletnega video prenosa na www.val202.si.

Po desetletju prehojene solistične poti se je zasavski harmonikar mednarodnega slovesa Jure Tori znova ustavil v oddaji Izštekani. Predstavil je najnovejši podvig Tori Tango,  ob njem pa nanizal še številne druge podvige, ki se jim posveča: Tori trio, pop bend Flora & Paris, pesniško-glasbeni duo Jurovski par in še kaj.

FOTOGALERIJA 

Skoraj desetletje mineva, kar so Izštekani na samem začetku solistične ustvarjalne poti predstavili zasavskega harmonikarja in avtorja Jureta Torija. Ustanovni član legendarnih Orlekov je takrat sklenil, da bo namesto avtomobila ali kake druge minljive neumnosti raje kupil hudo harmoniko in z njo iskal srečo v življenju. Koliko je je našel, je stvar mnogih debat, tudi tiste, ki se je razvila v oddaji Izštekani. Gotovo pa je, da je Jure odtlej našel ogromno krasne muzike. In nam jo dal.

Kot solist ali kot ustanovitelj mnogih skupin in duetov neprestano nastopa doma in na tujem. Jure Tori se je namreč v teh letih mednarodno zelo uveljavil, dobrodošel je v Avstriji, Italiji, Nemčiji, na Češkem, Slovaškem…  Izštekani so ponudili prerez tega, kar Jure Tori počne ta hip.

Njegov zvesti sopotnik ves čas je avstrijski kontrabasist Ewald Oberleitner, legenda avstrijskega jazza iz Gradca. Skorajda ni Juretove zasedbe, v kateri Ewald ne bi igral.  Najnovejši Tori Tango je kvartet, s katerim Jure predstavlja izvirni slovenski zvok tanga in sorodnih muzik. “Nisem razmišljal, da bo to tango. Pesmi sem pisal kot prej, nisem vedel, kje bodo pristale, pri Flroa & Paris, Orlekih, Tori Triu… No, na koncu je nastal Tori Tango,” je povedal Jure.

Tori Trio je turbo motor, ki ga vklopi, kadar mu kot solistu v mehu pojame sapa, zanj je priredil velik del svojega repertoarja. Ta zajema vse “od swinga, bluesa, jazza, etna, malo klasike, tanga, punka… vse, kar življenje prinese,” v šali pomodruje. Jurski par je duo dveh Juretov, v katerem ob harmoniki poezijo interpretira Jure Longyka; ja, prav tisti, ki stoji za Izštekanimi. Avtor večine besedil je zasavski pesnik Rudi Medved, sta pa Jureta v petih letih sodelovanja vključila tudi druge pesnike, od Cankarja do Kajuha. Flora & Paris pa je pop projekt članov skupine Orlek, ki ima za seboj prvenec “Jutranja rosa” in nekaj odmevnih festivalskih nastopov.

Pred kratkim se mu je pridružil novi pevec Žan Libnik, s katerim že snemajo nove skladbe. In še kdo, ki je prečkal Juretovo ustvarjalno pot, se je nenapovedano pojavil v Izšekanih. Jure pa je prste položil tudi na tipke velikega koncertnega klavirja.

Jure Longyka