Na otoku Isle of Man živita dva Slovenca. Žandi Dežman tri leta dela za podjetje, ki se ukvarja s spletnim igranjem pokra, živi pa na podeželju. “Je zelo prazno. Imava samo eno sosedo in cel kup ovac naokoli, tako da je blažen mir.”

Vsakdo te pozdravi, vsi so prijazni, nihče ne zaklepa vrat, v časopisu pa je glavna novica, ko komu ukradejo kolo

Na otoku Man živita dva Slovenca, eden je Žandi Dežman. Tri leta dela za podjetje, ki se ukvarja s spletnim igranjem pokra. Skrbi za izvršne direktorje, je njihov pomočnik, kar pomeni veliko sestankov, organizacijo dogodkov ipd.

Pred leti je študiral v Londonu in se takoj zaljubil v mesto. Ob koncu študija se je odločil ostati, zato je začel iskati službo. Osredotočil se je na podjetja, ki so potrebovala koga z znanjem slovenščine. Med tremi možnostmi je izbral podporo slovenskim igralcem pokra.

S partnerko, ki jo je spoznal v podjetju, sta se iz velemesta nato preselila na otok Man. Živita na podeželju. “Je zelo prazno. Imava samo eno sosedo in cel kup ovac naokoli, tako da je blažen mir.”

Otok ima poseben status, je protektorat angleške krone. “Nismo del Evrope, nismo del Združenega kraljestva, smo pa nekako del Velike Britanije. Imamo tudi svoj denar, ki je vreden enako kot britanski funt, ima pa svoje slike in okrasje.”

Anja Hlača Ferjančič