Ob dnevu boja proti AIDSu se bomo spomnili, kdo je bil grešni kozel, ki so ga pred več kot tridesetimi leti obtožili, da je v Združene države prinesel virus HIV, kje se je vse začelo in kakšne rezultate dajejo trenutne raziskave na tem področju. Znastveniki, med njimi tudi dr. Lucy Dorrell z oxfordske univerze, so razvili novo zdravilo, ki uniči virus HIV v celicah.

Če bi obstajal idealni položaj, ko bi se vsak z virusom HIV testiral, bil diagnosticiran in poslan na zdravljenje ter da bi tako ostalo do konca življenja, bi lahko izbrisali HIV z obličja Zemlje v 30 letih

V Združenih državah se je leta 1981 začela širiti novica, da po državi razsaja virus, ki se prenaša pretežno med moško populacijo s spolnimi odnosi. Kmalu so našli grešnega kozla – francosko-kanadski stevard Gaetan Dugas je bil prava žrtev. Lep, zapeljiv, pa še potoval je po vsem svetu. Le kdo drugi bi lahko prinesel bolezen v državo kot on.

Več kot tri desetletja po tem, ko so ga proglasili za človeka, ki je v ZDA prinesel virus HIV oziroma po angleško za Patienta Zero, so letos v znanstveni reviji Nature ovrgli to tezo z razlago, da je bil virus v državi prisoten že prej in da je nemogoče obtožiti le eno osebo, da je v državo prinesla epidemijo. Gaetan Dugas je po diagnozi hitro umrl, predvsem zato, ker bolezni niso znali zdraviti. Danes je precej drugače, zdravila, ki bi sicer virus spravil iz telesa, še ni, a so mu strokovnjaki vse bližje.

V oddaji so sodelovali:

Maja Stepančič