Afganistanski računalniški strokovnjak, ki je moral pobegniti iz domovine, ker je več let delal v podjetju, ki je sodelovalo z Američani. Pravi, da želi s smehom spreminjati življenje. Tega si zdaj ureja v Sloveniji.

Foto: Združenje manager

“Kaj ti bo zagotovljena hrana, če je tvoje življenje nenehno v smrtni nevarnosti? Če si na varnem, si tudi miren in to pomeni največ.”

Afganistanski računalniški strokovnjak Safiullah Ebadi je moral pobegniti iz domovine, ker je več let delal v podjetju, ki je sodelovalo z Američani. “Ko sem začel delati v tem podjetju, sem slišal zgodbe, kako talibani zapirajo tiste, ki sodelujejo z Američani.” Talibani so ga najprej za nekaj dni zaprli, a ga po posredovanju mame izpustili. Kasneje so ga sčasoma znova odkrili in zaradi groženj s smrtjo mu ni preostalo drugega, kot da zbeži.

“Imel sem takšno službo, da bi v petih minutah lahko povzročil marsikaj. Imeli smo zelo odgovorno delo, zato so nas tudi močno nadzorovali. Zaradi 30-sekundnega izpada strežnika bi nas lahko za več let poslali tudi v Guantanamo.”

Zakaj se sploh odločiti za takšno službo, če je tveganje tako veliko? “Ko sem končal študij, sem nujno potreboval delo. Živel sem v očetovi hiši, ki smo jo morali obnoviti. Če bi sprejel službo v afganistanski vojski, bi s to izobrazbo prejemal največ okoli 200 evrov, v tem podjetju pa sem zaslužil tudi do 6000 evrov. Kako bi vi ravnali?”

“Afganistanci pravimo, da se rojevamo in umiramo v vojni. O takšnih možnosti, ki jih imajo evropski otroci, lahko naši samo sanjajo.”

Sam vidi velik potencial Slovenije na digitalnem področju, a pravi, da bi najprej morali ustanoviti ministrstvo za informacijsko tehnologijo. Predvsem zaradi večjega nadzora.

“Zakaj več nadzora? Poglejte: pravila so pravila. Ko sem prišel v Slovenijo, sem se seznanil z vsemi vašimi zakoni in jih spoštujem. Ampak vsi se teh pravil ne držijo. Dvakrat so mi tukaj že ukradli telefon. V Dubaju lahko pustim telefon na mizi in grem mirno na stranišče. Nihče ga ne bo vzel, ker so vsepovsod kamere in policija izsledi tatu v nekaj minutah. Ampak to so majhni prekrški. Lahko pa tako preprečite marsikaj večjega, tudi teroristični napad.”

Kako kot strokovnjak predvideva digitalno prihodnost?

“Če bi jaz lahko razvijal tehnologijo, bi ustvarjal takšno, ki bi jo morali upravljati ljudje. Tehnologija mora služiti ljudem in ne obratno.”

Afganistanec Safiullah Ebadi je imel pred nekaj dnevi 11 ur dolg intervju zaradi prošnje za azil. Izpraševalka ga je na vsak način želela ujeti na laži, pravi, kar ga je izjemno vznemirilo. Je eden od redkih beguncev, ki se želi ustaliti v Sloveniji. V 10 mesecih je spoznal že veliko prijateljev. Aktivno se uči slovenščine kot svojega 7. jezika. Drugi pa se od njega lahko naučijo farsi.

Gašper Andrinek