Po ocenah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v Sloveniji več kot dva tisoč sedemsto brezdomcev. Oziroma toliko je oseb, vključenih v programe za brezdomstvo. A verjetno je tistih, ki so brez strehe nad glavo, precej več, saj je pri nas največkrat tako, da dokler nekdo ne spada v neko še tako nesmiselno evidenco, ga tako rekoč ni. Društvo Brezdomni do ključa je lani naštelo več kot štiri tisoč brezdomnih oseb, med njimi so bile tudi cele družine. Po podatkih društva Humanitarček brezdomni moški na cesti preživijo povprečno dvanajst let, ženske štiri.

Kakorkoli, pot navzdol je hitra in lahko se zgodi vsakomur. Da bi spremenili odnos družbe do brezdomcev, se vse od leta 2010 zaznamuje svetovni dan brezdomcev. Predstavili bomo nekaj zgodb s temo letošnjega gesla dneva brezdomcev "Lahko se zgodi tudi tebi".

Brezdomni moški na cesti preživijo povprečno dvanajst let, ženske štiri.

Po ocenah Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v Sloveniji več kot 2.700 brezdomcev. Toliko je pravzaprav oseb, vključenih v programe za brezdomstvo. A verjetno je ljudi, ki so brez strehe nad glavo, precej več, saj je pri nas pogosto tako, da dokler nekdo ni zapisan v kakšno (pa čeprav še tako nesmiselno) evidenco, ga tako rekoč ni. Pot navzdol je hitra in lahko se zgodi vsakomur. Da bi opozorili na problem, smo predstavili nekaj zgodb pod letošnjim geslom dneva brezdomcev “Lahko se zgodi tudi tebi”.

“Če deložiramo družino, jo razbijemo, saj mora oče v samski dom, mama z otroki pa v materinski dom. Še zmeraj čakamo na ustrezno zakonodajo.”

Ninna Kozorog, društvo Humanitarček

Po podatkih ministrstva je v Sloveniji več kot 2.700 brezdomcev, po podatkih mreže Brezdomni – do ključa pa več kot 4.500. Po podatkih društva Humanitarček brezdomni moški na cesti preživijo povprečno dvanajst let, ženske štiri. Za ženske je pogosto značilno skrito brezdomstvo. Pogosto zaradi deložacij ostanejo brez doma cele družine.

Skrito brezdomstvo

Velik problem je skrito brezdomstvo. Brezdomec po mednarodno priznani definiciji ni samo človek brez doma, ampak vsaka oseba, ki nima primernega, varnega in ustreznega bivališča. Število brezdomcev najbolj narašča v Ljubljani, v Mariboru jih je bilo lani registriranih okrog 420.

Predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog pravi, da je to le kaplja v morju tistih, ki so resnično brez doma: “Glede na to, da se število brezdomcev veča, ne vem, kje je zatajila država. Mislim, da ukrepi niso dovolj jasno definirani.”

“Zavetišče za brezdomce je prehodna pot, da se ljudje brezdomstva rešijo s strokovno pomočjo.”

Violeta Košenina, vodja zavetišča za brezdomce Maribor

Gorazd Rečnik, Veronika Gnezda