Poslanci imajo na današnji seji na mizi še zadnjo možnost zagotoviti pravico do brezplačnega kosila v šolah vsem revnim otrokom, k čemur so jih javno pozvale številne humanitarne organizacije.

Predstavniki nevladnih organizacij že dolgo opozarjajo, da je dostopnost do toplega obroka za osnovnošolce izrednega pomena, da zdajšnja ureditev subvencij ni dobra in da bi kosilo v šoli morali imeti zagotovljeno vsi otroci, ki živijo pod pragom revščine. Zato smo tik pred današnjim odločanjem poslancev še zadnjič opozorili, zakaj bi odločitev za polno subvencijo lahko olajšala življenje skoraj 34.000 učencem oziroma za več kot 1300 šolskim razredom. 

Še včeraj so poslanci koalicije širitvi pravice trdno nasprotovali.

Da bi se vsem napovedim navkljub vendarle odločili drugače, so včeraj humanitarne organizacije Petka za nasmeh, ZPM Moste Polje s projektom Botrstvo in Slovenska fundacija za UNICEF ob podpori številnih organizacij, združenih v Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, ter Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije poslance v odprtem pismu znova pozvale, naj se odločijo drugače in zagotovijo topel obrok vsem revnim otrokom, ki te pravice še nimajo.

Včeraj je v oddaji 24 ur zvečer na POP TV predstavnik Socialnih demokratov Matjaž Han v odzivu na to pismo obljubil, da bodo predstavniki koalicije pred današnjim glasovanjem o njem še enkrat premislili. Da so res, se je pokazalo že v razpravi na seji, poslanci koalicije so povsem spremenili stališče in napovedali, da sklepa matičnega Odbora za socialo, češ da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo, ne bodo podprli.

V torek popoldne so to poslanci potrdili tudi s skoraj plebiscitarnim glasovanjem: od 75 prisotnih poslancev nihče ni glasoval za tak sklep, 73 pa jih je glasovalo proti. Kar pomeni, da bo moral odbor o zakonu spet razpravljati in za eno od prihodnjih sej pripraviti nov predlog o širitvi pravic.

Nadaljnji postopek, predvsem pa hitrost in učinkovitost morebitne spremembe zakonodaje, pa je zdaj predvsem v rokah koalicije.

Odprto pismo humanitarnih organizacij, naj se zakonodaja uredi čim prej, pa je s podpisom še vedno mogoče podpreti: Pravapeticija.

Jana Vidic