Spremenjene potrošniške navade ter gradnja nakupovalnih centrov izven mestnih središč sta v številnih mestnih jedrih povzročila zaton trgovskih dejavnosti in drugih oblik podjetništva. Da bi oživili mestna središča, vanje pripeljali podjetnike, obiskovalcem pa ponudili razlog za obisk, v Sloveniji poteka projekt upravljanja mestnih središč. Vse skupaj se je začelo leta 2011. Kakšen je napredek, kaj pomeni za podjetnike in kaj imajo od tega potrošniki?

Pretekla leta so močno spremenila potrošniške navade, množična gradnja nakupovalnih središč je nakupe centralizirala, kot kaže, pa so  največja žrtev  pri tem stara mestna jedra. Ta so bila nekdaj središče dogajanja v mestih, trgovci, podjetniki in potrošniki so živeli z roko v roki. Da bi pomagal pri podjetniškem oživljanju mestnih jeder, v Sloveniji že nekaj časa poteka projekt upravljanja mestnih jeder. Kako uspešen je? Kaj imajo od njega podjetniki, kaj obiskovalci, potrošniki in kakšna je pri tem vloga občin ter države?

Poslovni prostori so prazni, ker je v središčih mest vse manj obiskovalcev. Ti nimajo razlogov, da bi prišli v stara mestna središča. To je slika, ki smo ji priča  povsod po Sloveniji, sploh odkar so velika nakupovalna središča na enem mestu zbrala praktično vse, kar potrošnik potrebuje. Logična posledica je propadanje mestnih središč, saj tam podjetniki ne vidijo več možnosti za poslovanje.

Danijel Poslek