Preciznemu očesu kamere nič ne uide. Vsake oči vidijo drugače, robotske pa vedno enako. Pri čim natančnejši diagnostiki je to zelo pomembno, zato se pri obravnavi številnih bolezni ljudje vse bolj zatekamo k umetni inteligenci. Eno takih področij, kjer na pomoč prihajajo stroji, je tudi multipla skleroza. V Evropi razvijajo posebno napravo, ki bo lahko pri bolniku s to boleznijo jasno opredelila, kako daleč je ta napredovala.

Preciznemu očesu kamere nič ne uide. Vsake oči vidijo drugače, robotske pa vedno enako. Pri čim natančnejši diagnostiki je to zelo pomembno, zato se pri obravnavi številnih bolezni ljudje vse bolj zatekamo k umetni inteligenci. Eno takih področij, kjer na pomoč prihajajo stroji, je tudi multipla skleroza.

V Evropi razvijajo posebno napravo, ki bo lahko pri bolniku s to boleznijo jasno opredelila, kako daleč je ta napredovala. Razvijalci in raziskovalci na tem področju poudarjajo predvsem konsistentnost tovrstne diagnostike. Ta je lahko bolj zanesljiva od človekih ocen, ki se lahko med sabo precej razlikujejo. Tri leta pri projektu deluje švicarski raziskovalec Jonas Dorn.

“Računalnik poskušamo naučiti pogleda nevrologa.”

Posebna kamera opisane naprave Assess MS sledi gibanju bolnika, drugi del postopka pa predstavljajo algoritmi strojnega učenja, s pomočjo katerih rezultate meritev pretvori v diagnozo.

Za zdaj so končali prvi del raziskave, pravi Dorn, vanjo so v več bolnišnicah v Švici in na Nizozemskem vključili približno 300 bolnikov. Pokazali so, da naprava lahko uspešno tekmuje z nevrologovo presojo.

Maja Ratej