Tri evropske države, ki niso članice Evropske unije, Islandija, Lihtenštajn in Norveška, so vzpostavile Finančni mehanizem Evropskega gospodarskega prostora, s katerim podpirajo programe za zmanjševanje socialnih in ekonomskih razlik. Kraljevina Norveška pa za podobne programe namenja sredstva tudi v okviru Norveškega finančnega mehanizma. Za obdobje 2009 do 2014 je bilo iz obeh mehanizmov razdeljenih 1,79 milijarde evrov, pri čemer Norveška prispeva 97% vseh sredstev.

Tri evropske države, ki niso članice Evropske unije, Islandija, Liechtenstein in Norveška, so vzpostavile Finančni mehanizem Evropskega gospodarskega prostora, s katerim podpirajo programe za zmanjševanje socialnih in ekonomskih razlik. Kraljevina Norveška pa za podobne programe namenja sredstva tudi v okviru Norveškega finančnega mehanizma. Za obdobje med letoma 2009 in 2014 je bilo iz obeh mehanizmov razdeljenih 1,79 milijarde evrov, pri čemer Norveška prispeva 97 odstotkov vseh sredstev.

Med državami prejemnicami je tudi Slovenija. Z 29 milijoni evrov je uresničila projekte na področjih kulturne in naravne dediščine, okolja, civilne družbe, socialnega razvoja, štipendiranja, raziskav, mobilnosti, javnega zdravja, enakosti med spoloma …

Norveški in EGP Finančni mehanizmi, Norveški sklad ter Cmepius.

Predstavili smo rezultate in cilje programov ter projekte, iz katerih se razvijajo tudi ambiciozni podjetniški načrti.

Tatjana Pirc