Je sploh mogoče, da je to res? Pet dejstev o RTV Slovenija! Kateri podatek ni pravilen?

Na današnji dan leta 1928 je začel redno oddajati Radio Ljubljana, poskusno je sicer prvič oddajal že 1. septembra istega leta.

Je sploh mogoče, da je to res?

Spodaj je pet dejstev o dogodkih na Radiu Slovenija/Radiu Ljubljana. Eden od njih je napačen, štirje pa še kako držijo. Kateri od navedenih podatkov ni pravilen?

  1. “Ker Janez dela to z občutkom” (Don Mentony Band) je bila skladba, ki smo jo zavrteli takoj za tem, ko je Janez Martinčič povedal, da je umrl nekdanji predsednik republike Janez Drnovšek.
  2. Kolegico je poklical gospod in si zaželel Uspavanko Andreja Šifrerja. Poklonil jo je vladi v Beogradu. In smo zavrteli skladbo, ki se začne z Lahko noč lopovi in kurbe, dolg vaš deloven je dan.
  3. Legendarni glas Radia Slovenija Janez Dolinar je neko nedeljo bral osmrtnice in prebral, da je umrl … Janez Dolinar.
  4. Legendarna napovedovalka je nekoč brala novico, da je Tito pripravil tradicionalen novoletni lov na tuje diplomate. Namesto za tuje diplomate. Po oddaji so jo aretirali miličniki.
  5. Glas radijske napovedovalke je v oddaji za zamejce slučajno slišal neki Danec. Glas mu je bil tako všeč, da je napovedovalki pisal, potem nenapovedano prišel v Slovenijo, in ker je bila takrat v Dubrovniku, se je zapeljal še do tja. Zgodba se je končala s poroko.

Vse je res!

… Razen četrtega dejstva. Dejansko se je to zgodilo, tako je tudi pisalo v tekstu: Tito bo organiziral lov na tuje diplomate. Ni pa bilo nobenih posledic, le urednik je napovedovalko vprašal, kaj je bilo to?!? Ni bilo aretacije, so pa aretirali napovedovalca, ki je povedal, da je umrl Tito, čeprav se to ni zgodilo.

Tadej Košmrlj