V dneh, ko svet preseneča novica, da je Nobelovo nagrado za literaturo prejel Bob Dylan, so se Izštekani veselili vnovičnega gostovanja najbolj plodovitega sodobnega slovenskega pisca besedil za popularno glasbo. Drago Mislej-Mef jih je spisal vsaj 500. Čeprav se velikokrat šali, da je njegov solistični repertoar nastal tako, da je poskusil zapeti pesmi, ki so mu jih zavrnili, je resnica prej obratna. Tiste, ki jih poje sam, so najbolj njegove. Če ne zaradi drugega zato, ker jih pač poje sam. Ker je zanje zložil tudi glasbo. Ker jih poznamo v njegovi izvedbi. Ker je ta edinstvena. Ker je Mef pač Mef in nihče ne zveni tako kot on. In ker preprosto hočemo, da nam pripoveduje svoje zgodbe.

Legendarni primorski kantavtor po desetletju in pol znova pri Juretu

V oddajo Izštekani na Valu 202 je po desetletju in pol znova prišel legendarni primorski kantavtor Drago Mislej – Mef. Družbo sta mu delala zvesta člana NOB (Narodnoosvobodilnega benda) Armando Šturman in Gorast Radojevič. Akustični trio in Mef sam s kitaro sta bili ključni zvočni postavitvi večera. Mef se je v zadnjih mesecih pred oddajo intenzivno pripravljal na snemanje novega albuma in priče ste bili nekaterim premiernim izvedbam novih pesmi. Vse skupaj je začinil pogovor z voditeljem Juretom Longyko.

V dneh, ko svet preseneča novica, da je Nobelovo nagrado za literaturo prejel Bob Dylan, so se Izštekani veselili vnovičnega gostovanja najbolj plodovitega sodobnega slovenskega pisca besedil za popularno glasbo.

Drago Mislej-Mef jih je spisal vsaj 500. Čeprav se velikokrat šali, da je njegov solistični repertoar nastal tako, da je poskusil zapeti pesmi, ki so mu jih zavrnili, je resnica prej obratna. Tiste, ki jih poje sam, so najbolj njegove. Če ne zaradi drugega zato, ker jih pač poje sam. Ker je zanje zložil tudi glasbo. Ker jih poznamo v njegovi izvedbi. Ker je ta edinstvena. Ker je Mef pač Mef in nihče ne zveni tako kot on. In ker preprosto hočemo, da nam pripoveduje svoje zgodbe.

Mef je v oddaji Izštekani že nastopal. Bilo je 14. septembra 2001, tri dni po zloglasnem enajstem septembru, na dan žalovanja za žrtvami v newyorških dvojčkih.

Mislil sem, da bo oddaja zaradi dneva žalovanja odpadla. Seveda nam je žal vseh žrtev. Prepričani smo, da bodo tudi Američani poslej denimo ob potresu v Turčiji z več tisoč mrtvimi prenehali igrati košarko in jim posvetili minuto molka,” je takrat dejal.

Čeprav je v tej oddaji predstavljal pesmi s prvenca “Najboljše so padle” (2001), je bil s pol stoletja življenjske in več kot trideset let glasbene kilometrine že takrat izkušeni maček. No, v naslednjih petnajstih letih mu je uspelo posneti še dva albuma, “Svoboda” (2005) in “Najboljša leta” (2013). Slutiti je, da bo naslednji prišel presnetljivo hitro.

FOTOGALERIJA 

Izolan, novinar, urednik, založnik, organizator, direktor, družbenopolitični delavec, nogometaš, voznik gokarta, tabornik, pevec, kitarist, kantavtor, pripovedovalec zgodb in bogvekajševse Mef se je v zadnjih mesecih pred oddajo pripravljal na snemanje novega albuma. To je bila tudi iztočnica in glavni izštekani adut tokratne oddaje: Mef je – povečini sam s kitaro – radijskemu občinstvu prvič zaigral nekaj novih pesmi s prihajajoče plošče.

POGLED NAPREJ:

15. novembra 2016 bo v Izštekanih prvič nastopil nič manj legendarni slovenski rap pionir Recycleman. Ja, zgodovina je hotela tako, da v oddaji še ni nastopil, ne kot Ali En, ne kot Dalaj Eegol. To je milo rečeno nenavadno, saj lahko na njegovem prvem slovenskem rap albumu “Leva scena” slišimo verze: “Z mano se strinja vsaj pol sveta, podporo dajo mi vsi, zmeraj prvi Longyka.” No, če se zgodovina kdaj zmoti, jo je vsekakor bolje popravljati kot ponavljati. Recycleman je s spremljevalno zasedbo v teh mesecih znova koncertno aktiven in pričakovati je lepa izštekana presenečenja.

6. decembra 2016 pa ste točno ob 20.00 vabljeni v ljubljanski Kino Šiška, kjer bo vnovič zaživela tradicionalna manifestacija Izštekanih 10. Naslov izdaje bo Sounds of Slovenia. Pod umetniškim vodstvom harmonikarja in multiinstrumentalista Janeza Dovča se bo na odru zvrstilo vsaj štirideset odličnih glasbenikov v prek dvajsetih znanih skladbah, od katerih nobena ne bo zvenela na znan način… Vstopnice so že na voljo na prodajnih mestih eventim.si

27. december 2016 pa je dan za letni pregled letošnjega izštekavanja z naslovom Izštekani v letu 2016. Ura in pol najboljših trenutkov, ki so jih navrgle oddaje v minulem letu. V njih so (ali še bodo) gostovali Patetico, Salonski, Tantadruj, Jacuzzy Krall, Samo Budna, Panda, Širom, Drago Mislej-Mef, Recycleman in Sounds of Slovenia.

Jure Longyka