Ime tedna je postal Kozma Ahačič, idejni oče in urednik spletnega jezikovnega portala FRAN, ki v prenovljeni različici 4.0 združuje kar 31 slovarjev, slovenistične jezikovne vire in ostale portale Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. FRAN je v dveh letih delovanja presegel 11 milijonov obiskov.

Ime tedna je postal Kozma Ahačič, idejni oče in urednik spletnega jezikovnega portala FRAN, ki v prenovljeni različici 4.0 združuje kar 31 slovarjev, slovenistične jezikovne vire in druge portale Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. FRAN je v dveh letih delovanja presegel 11 milijonov obiskov.

Največja novost na portalu je, da je začel izhajati nov Slovar slovenskega knjižnega jezika - SSKJ 3. "Nova je tudi jezikovna svetovalnica."

"SSKJ 3 je popolnoma nov slovar, narejen na podlagi novega, sodobnega gradiva. S prejšnjo verzijo ga ne moremo primerjati."

V tujini podobnih portalov nimajo, pravi Kozma Ahačič. Razlog je predvsem eden - v velikih državah slovarji nastajajo v profitnih ustanovah, ker prinašajo dobiček.

"Delo slovaropiscev je priročno za vsakega človeka. Ne predpisujemo rabe, ampak opisujemo najboljšo rabo besed."

Kandidata sta bila tudi:

Damjan Radosavljevič, ortoped, pionir zdravljenja z matičnimi celicami, ki je pred 20 leti kot prvi v Sloveniji uvedel postopek obnavljanja sklepa z lastnimi celicami. Ta postopek pri nas uspešno nadomešča druge metode zdravljenja na področju ortopedije, srčno-žilnih bolezni in bolezni krvi.

Igor Karlovšek, odvetnik zasavskih kmetov, ki so po 21 letih pravdanja le dobili tožbo proti velikim onesnaževalcem v Zasavju – ti bodo morali izplačati dva milijona evrov. Prva taka sodba v naši državi je zgled in signal kapitalu, da je treba za okoljsko škodo odgovarjati.

________

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Izberite ime tedna

Rezultati

 Za poslano SMS-sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate 1 evro za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, pa tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali v rubriki Botrstvo.

Rok Kužel