Po 92 letih je Citroen predstavil novo generacijo modela C3. Govorili smo tudi o zmanjševanju števila trkov s pešci.

Po 92 letih je Citroen predstavil novo generacijo modela C3 – sliši se precej nenavadno, a drži – obstaja C3 letnik 1924. Vozilo je oblikovno privlačno, deluje kar malo robustno, najlažje bi rekli, da je podobno modelu C4 cactus, le da je nekoliko manjše. Seveda so avtomobil tehnično izpopolnili, ena od njegovih značilnosti pa je tudi kamera s tehnologijo HD, ki fotografira in snema dogajanje med vožnjo. Pri Citroenu želijo z modelom C3 privabiti tudi mlajše in moške, ki jih je do zdaj med kupci manjkalo. Cene za vozilo še niso dorekli, v razredu, v katerem kraljujejo clio, polo, corsa, fabia, 208 in še nekateri, pa bi radi povečali svoj tržni delež na 10 odstotkov. V prodajne salone naj bi C3 postavili konec leta.

Zmanjševanje števila trkov s pešci

Tako Evropska unija kot avtomobilska industrija se zavzemata za takšno zasnovo in oblikovanje avtomobilov, da je v primeru trka človek čim manj poškodovan. K temu pripomore tudi  aktiven pokrov motorja.” – Andrej Brglez 

Kljub vsem tehničnim pomagalom, ki preprečujejo trke med pešci in vozili ali vsaj skušajo blažiti posledice, pa imamo glavno vlogo pri preprečevanju  nesreč še vedno ljudje – tako pešci kot vozniki.

Janez Martinčič, Marko Radmilovič