Ob nenadnem srčnem zastoju, ki ga prav vsak dan doživijo vsaj štirje ljudje, je praviloma najbolj odločilna pravočasna pomoč očividcev. Z vsako minuto, ko nihče ne ukrepa, se namreč možnost za kakovostno preživetje zmanjša za deset odstotkov, po tem času človeku ne more pomagati niti najsodobneje opremljena reševalna ekipa. Zato v teh dneh intenzivno vabimo na več kot 100 brezplačnih tečajev temeljnih postopkov oživljanja po vsej Sloveniji; nekaj napotkov, ki lahko pomagajo rešiti življenje, pa ponujamo tudi v Ambulanti 202.

Ob nenadnem srčnem zastoju, ki ga prav vsak dan doživijo vsaj štirje ljudje, je praviloma najbolj odločilna pravočasna pomoč očividcev. Z vsako minuto, ko nihče ne ukrepa, se namreč možnost za kakovostno preživetje zmanjša za deset odstotkov, po tem času človeku ne more pomagati niti najsodobneje opremljena reševalna ekipa.

Zelo velika večina tovrstnih zastojev se zgodi doma: boste znali pomagati, ko bo pred vami negibno ležal bližnji? Kako pregnati paniko in paralizirajoč strah, ki lahko zajame vsakogar, tudi izkušene reševalce? Kako pravilno oživljamo in kaj nam je v tako usodnih trenutkih lahko v pomoč?

Temeljne postopke oživljanja smo že predstavili v naših oddajah.

V petek bodo tečaji v Ormožu, v Boštanju in v Šentrupertu, v soboto jih bo po Sloveniji potekalo kar 28, prav vsi pa so brezplačni.

Evropski dan oživljanja

Jana Vidic, Miha Švalj